Vyzrajte na počasí s domácí meteorologickou stanicí

Vyzrajte na počasí s domácí meteorologickou stanicí

Sdílejte

Vyzrajte na počasí s domácí meteorologickou stanicí

20150922173316Podzim se nezadržitelně blíží a my si musíme zvykat na chladnější rána i večery. Neměla by nás zaskočit žádná bouřka nebo dešťová přeháňka, které k podzimu patří. Abychom se tedy připravili na každé počasí, měli bychom každý den sledovat předpověď počasí na další den nebo mít doma vlastní meteorologickou stanici. Každé ráno tak bude stačit podívat se na její předpověď a nebudete ničím zaskočeni.

Jak takové domácí meteostanice fungují? Jedná se o zařízení, které pracuje na základě atmosférického tlaku. Před uvedením do provozu se musí nastavit několik ukazatelů, aby meteostanice fungovala správně. Pak získáte předpověď na dalších 6 – 12 hodin s přesností 75 %. Předpověď se mění se změnou atmosférického tlaku a je zobrazována pomocí animovaných ikon.

Co všechno umí dobrá meteostanice? Měření vnitřní a venkovní vlhkosti a teploty je povinnou výbavou každé meteostanice. Mezi další funkce patří záznam minimální a maximální naměřené teploty, datum, budík, kalendář, teplotní výstraha nebo trend tlaku a teploty. Díky funkci měření atmosférického tlaku se můžete připravit na nastávající předpověď a předejít případné srdeční slabosti. Některé modely vás mohou také informovat o možnosti vzniku náledí.

Jaké jsou základní druhy meteostanice? Když pomineme základní funkce, vzhled a značku, zůstanou nám dva základní druhy.

  • Meteorologická stanice s bezdrátovým čidlem – součástí je bezdrátové čidlo, které můžete umístit až do vzdálenosti 75 m od stanice. Čidlo je volně přenosné a je napájeno bateriemi. U této varianty doporučujeme, aby bylo čidlo umístěno ve stínu a aby bylo chráněno před povětrnostními vlivy. Velkou výhodou je možnost napojení více čidel na hlavní stanici a sledování teplot na různých místech v domě.
  • Meteorologická stanice s bezdrátovým čidlem s teplotní sondou – čidlo je přenosné a lze jej umístit také do vzdálenosti 75 m od stanice. Samotné čidlo může být umístěno uvnitř místnosti a venku bude umístěna pouze drátová sonda.

Jaká jsou základní pravidla při používání? Pokud je zařízení napájeno bateriemi, doporučujeme požívat alkalické nenabíjecí baterie. Nikdy však nekombinujte vybité baterie s těmi novými. Také je dobré, měníte-li baterie v meteostanici, vyměnit rovnou i ty v čidle. Aby nedošlo ke snížení dosahu čidla, vyhýbejte se umístění na kovový podklad nebo do husté stavební zástavby. Čidlo je potřeba umístit na místo, které odolává různým povětrnostním vlivům, nejlépe pod nějakou stříšku a na severní stranu domu.

Tyto jednoduché domácí meteostanice jsou velmi oblíbené a patří mezi standardní vybavení každé domácnosti. Za přijatelnou finanční částku získáte přehled o nadcházejícím počasí, vývoji tlaku a dalších ukazatelích.

Rate this post
Sdílejte