Cenné šperky potřebují speciální péči. Víte, jak je skladovat?

Cenné šperky potřebují speciální péči. Víte, jak je skladovat?

Sdílejte

Cenné šperky potřebují speciální péči. Víte, jak je skladovat?

Čas Vánoc, ale i narozeniny a významné životní události nám často připraví krásné překvapení v podobně šperku. Ať už je vaším nejcennějším šperkem diamantový prsten, náušnice s brilianty nebo třeba spona do vlasů po prababičce, je důležité vědět, jak se o takovou vzácnost starat, aby si svou krásu uchovala po mnoho let a nepřišla k újmě.1000

Šperky chtějí tmu

Možná vás to do teď ani nenapadlo, ale pro náhrdelník s přívěškem s drahými kameny či jiný drahý doplněk je důležité uchování v temnu. Proto je dobré pořídit si šperkovnici, která nepropustí světlo. Na výběr maté mnoho modelů, kdy je možné ukládat cennosti společně do jedné velké přihrádky, nebo si vybrat takový, který nabízí speciální úložný prostor pro prsteny, náramky, náušnice a jiné. Od věci není ani vkládání šperků do látkových sáčků, s nimiž pak šperk vložíte do šperkovnice. Uchováte tak krásu barevných kamenů a zářivost gravírování mnohem déle, než kdyby na ně svítilo slunce.142

Teplota a suché prostředí

Další radou, jak uchovat šperky v bezpečném prostředí je uchovávat je v suchu a při pokojové teplotě. Tak, jako nesvědčí vlhkost téměř žádným věcem, i šperky před ní chraňte. To stejné platí vystavování jich příliš velkému teplu nebo naopak zimě.

Věnujte pozornost čištění šperků

Zásnubní prsten, oblíbenou brož či náramek z několika typů zlata i další je nutné tu a tam vyčistit. I když si můžete na internetu najít návody, jak vyčistit šperky bez nebezpečí poškození, vždy je lepší obrátit se na odborníky. Odneste raději svou chloubu přímo do klenotů, kde se o vyčištění speciálními prostředky a způsoby postarají tak, abyste nemuseli nad výsledkem s brekem litovat.

Není nic hezčího, než ozdobit se kvalitními šperky. Jestliže je budete uchovávat tak, jak je doporučeno, zůstanou krásné i pro další generace po vás, které je budou s láskou a pýchou nosit.

Rate this post
Sdílejte