Máte okna v přízemí? Tak pozor! Udělejte si malý test

Máte okna v přízemí? Tak pozor! Udělejte si malý test

Sdílejte

Máte okna v přízemí? Tak pozor! Udělejte si malý test

zamek-na-francouzska-oknaMožná si říkáte, že máte „poctivé dveře“, a je to jedině dobře, že je máte. Ale nezapomněli jste na něco? 80 % všech vloupání se totiž uskuteční vypáčením okna nebo balkonových dveří. Jaké jsou možnosti a na co všechno je potřeba myslet, když chcete v noci v klidu spát? Zkuste si náš test. Pokud budete odpovídat častěji ne než ano, měli byste se zamyslet nad bezpečností vaší nemovitosti.

  1. Máte okna vybavena např. uzamykatelnou okenní klikou?
    Většinu standardních oken jde vypáčit s normálním šroubovákem během několika vteřin. Na webu www.abus.cz je video, ve kterém je to názorně vidět. Oproti tomu uzamykatelná okenní klika jen tak každého dovnitř nepustí.

  1. Jsou vaše střešní okna rovněž vybavena dodatečným bezpečnostním zámkem? 

Pokud vaše střešní okna nejsou zrovna v obrovské výšce a za ostnatým drátem, je potřeba myslet i na toto. Zloději se mohou do domu dostat právě střechou. A pozor také na žebříky, které máte venku na zahradě. Je to téměř jako pozvánka do domu.

  1. Máte okenní sklo vyztužené nebo vybavené okenní fólií?

Opět se jedná o dvojí funkci. Zabezpečí vaše okno proti rozbití a také přidaná fólie poskytne bezpečí lidem uvnitř, pokud by došlo například k nechtěnému roztříštění skla v okně.

  1. Myslíte i na jiné bezpečnostní prvky oken?

Je důležité zajistit okna nejen na zavírací straně, ale i na straně pantu. Uzamykatelné okenní kliky slouží navíc k ochraně dětí před otevřením okna. Možností, jak si dále zabezpečit okno je mnoho.

  1. Používáte kliky s alarmem? 

Neděste se, nepřeháníme to. Některé okenní kliky jsou alarmem vybaveny a je to docela praktické. Navíc alarm v nich není citlivý tak moc, že by se rozezněl například při nárazu ptáka nebo míče letícího kolem, ale jen tehdy, když se někdo okno snaží vypáčit. Také je možné použít detektor tříštění skla.

6. Máte zámek na francouzská okna?
Takový zámek zajistí okno při každém jeho zavření přídavnými zámky. Jištění je pak možné na třech a více bodech okna, a uzamykání probíhá automaticky při běžném zavření. ABUS takový zámek nabízí a říká se tomu odborně rozvorové uzamykací systémy.

7. Máte zajištěna dvoukřídlá okna?

Dvoukřídá okna jsou krásná věc, ale o to hůř se zabezpečují. Existuje ale řešení, a sice DFS 95 od ABUS. Funguje perfektně na okna se středovým sloupkem. Zamyká se knoflíkem a odemyká klíčem.

  1. Používáte ochrany okenních pantů? 
    Pro případ, že by chtěl okno někdo vytlačit nebo vypáčit, můžete vybavit okno ochranou okenních pantů. Je to nenápadné a hodně účinné. Princip odemykání a zamykání ochrany je navíc jako cvaknutí propiskou, takže odpadají starosti s klíčem.
  2. Necháváte často okno otevřené na ventilaci?
    Pokud opouštíte dům třeba i na pár hodin, musíte takové okno zavřít. Případně použít zámek, který je funkční i při oknu otevřeném na ventilaci. Stejně tak vám zámky zamčené při ventilaci poslouží v noci, když spíte a chcete větrat.

Okenní zámky ABUS splňují vysoké bezpečnostní požadavky a zajišťují maximální ochranu před vykradením domu. Všechny okenní zámky mohou být sjednoceny na jeden klíč. Což je vynikající zpráva pro vaše pohodlí.

Bezpečnostní kování a bezpečnostní okna

zabezpeceni-pantove-strany-oknaDalším zabezpečovacím prvkem je i bezpečnostní kování, které můžete instalovat do oken i do dveří. V současnosti jsou k prodeji i šikovná bezpečnostní okna, která můžete získat rovnou se speciálním kováním a s ochrannými fóliemi. K dostání jsou mimo jiné i u firmy Svět oken. Na českém trhu působí již od roku 1999 a stará se o okna i dveře stovkám českých domácností.

Bezpečnostní mříže

Přemýšlíte jakým dalším způsobem ochránit váš dům? Společnost ADLO nabízí mříže do oken. Masivní, ocelové tyče, které kromě bezpečnostní funkce mají i funkci estetickou, je možné jednoduše ukotvit do stěny před okny. Následně už můžete usínat klidným spánkem.

Tento malý test sestavila firma ABUS. Vychází z nejčastěji podceňovaných rizik. Velký test najdete zadarmo na webu www.abus.cz.

ABUS je německá firma s více než 90 let trvající tradicí (v ČR má sídlo od roku 1995). ABUS proslul především svými kvalitními zámky na kola a motorky. Vyrábí ale také vysoce kvalitní okenní, dveřní a visací zámky, které získávají ocenění kvality po celém světě.

 

 

 

 

Rate this post
Sdílejte