Průkaz energetické náročnosti budov – kdo ho musí mít?

Průkaz energetické náročnosti budov – kdo ho musí mít?

Sdílejte

Průkaz energetické náročnosti budov – kdo ho musí mít?

Průkaz energetické náročnosti budov má od letošního července nová pravidla. Tím se vyjasnily mnohé nejasnosti, které kolem štítku panovaly. Co se mění, a kdo se bez něj i v roce 2016 neobejde?

Co je to PENB?

Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) má vyčíslit energie, které se spotřebovávají při klasickém provozu. Je to v podstatě velmi podobné štítku na ledničce nebo třeba pračce. Podle spotřeby řadí budovu do energetické náročnosti od A (nejúspornější) po G (energetický nejnáročnější).

Kdo musí průkaz mít?

Povinný ho má každý kdo staví nebo vlastní nový dům. Povinnost opatřit si štítek na budovu mají i pronajímatelé stávající nemovitosti, nebo ti, kdo ji prodávají či renovují alespoň z 25 procent celkové plochy budovy (výměna oken, střechy, dveří, apod.). Pokud máte podepsat smlouvu o pronájmu nebo prodeji, můžete tak učinit jen tehdy, když si předem obstaráte průkaz energetické náročnosti. Pokud ne, může být uložena poměrně vysoká pokuta. Taktéž v případě stavby nebo rekonstrukce je nutné mít štítek dřív, než zažádáte o stavební povolení.

Od ledna 2016 budete potřebovat průkaz energetické náročnosti i při pronájmu bytu nebo kanceláře. Bude se posuzovat spotřeba energií celé budovy, tedy nikoliv jen samotného bytu. Zároveň již v inzerátu musí být energetická náročnost uvedena a ručí za to realitka. Pokud by majitel nedodal včas ověřenou kopii energetického štítku, musí realitní kancelář automaticky zařadit nemovitost do nejhorší třídy G.

A kdy průkaz mít nemusíte?

  • Pokud budova nemá plochu větší než 50 m2
  • Jedná se o budovy určené pro bohoslužby nebo náboženské účely
  • Památková budova
  • Průmyslová či zemědělská budova, která má roční spotřebu do 700 GJ
  • Stavba pro rodinnou rekreaci – chata nebo chalupa nemusí mít štítek, pokud se nevyužívá po celý rok, ale jen po jeho část a odhad spotřeby je menší než čtvrtina spotřeby, kterou by měl objekt při užívání po celý rok

Zpracování a vydání energetického průkazu vyjde přibližně na několik tisíc korun, záleží na velikosti nemovitosti a tomu, kdo jej vydává. Například na webu chciPrůkaz.cz si můžete tento štítek objednat za velmi příznivou cenu již od dvou tisíc a v případě, že máte všechny potřebné dokumenty k dispozici. To je také ideální situace a svůj průkaz energetické náročnosti můžete mít doma již do tří dnů. Samozřejmě za určitý poplatek si společnost všechno vyhledá sama a vy tak s pořízením štítku nemáte vůbec žádnou práci.

Zařiďte si energetický štítek včas. Státní energetická inspekce bude velmi aktivně průkazy kontrolovat a případná pokuta určitě není nic příjemného.

Rate this post
Sdílejte