Jak správně zalévat tvarované okrasné stromy

Jak správně zalévat tvarované okrasné stromy

Sdílejte

Jak správně zalévat tvarované okrasné stromy

V dnešním článku se podíváme na to, jak správně zalévat váš nový, čerstvě vysazený okrasný strom. Samotnou výsadbou totiž péče o tuto dřevinu rozhodně nekončí, venkovní bonsaj potřebuje vaši další péči. A jednou z těch základních, kterou jí můžete poskytnout, je správná zálivka.

Jak pečovat o stromy po výsadbě

Po samotné výsadbě okrasného stromu je vždy důležité pravidelně a důkladně zalévat, a to přiměřeně daným klimatickým podmínkám. Pamatujte však, že dřeviny vysazené v nádobách jsou vždy na zálivku mnohem náročnější než ty, které jsou vysazené volně na zahradě či ve volné půdě.

 

V případě přesazeného stromu je zapotřebí nejdříve zalévat hlavně kořenový bal, teprve po několika týdnech je možné rozšířit zalévanou plochu na celý prostor zálivkové mísy nebo nádoby.

Jak na správnou zálivku

Správná zálivka musí být v každém případě důkladná, a hlavě velmi dobře dávkovaná. Bohužel opravdu není jednoduché vždy určit přesně to správné množství vody – správné množství vždy ovlivňuje několik faktorů, jako je velikost dřeviny, místo výsadby, průběh počasí, a další. V případě počasí však pozor, zde nejde pouze o teplotu, ale i o vítr.

 

Například jehličnany mají nejhorší podmínky v horkých, a zároveň větrných dnech. Je důležité v takovémto počasí zalévat buď ráno, nebo večer, neboť ve zbytku dne hrozí, že by se většina vody mohla odpařit. Stromky rozhodně nepohrdnou ani mlžením, které jim rozhodně v horkých dnech uleví.

 

Jak pečovat o okrasné stromy v zimě a na jaře

Kdo by si myslel, že v zimě není potřeba se o tvarované stromy starat, byl by na velkém omylu. Je opravdu důležité zajistit hlavně okrasným jehličnanům  vláhu i v zimě. Jde totiž o období, kdy není dostatek srážek (neprší, nesněží), protože stromky vegetují a odpařují vodu. Je však jasné, že není potřeba zalévat ve dnech, kdy mrzne.

Ani jaro však není zcela bez rizika – prší sice častěji než v zimě, ale ne vždy je srážek dostatek. Mějte proto na paměti, že je potřeba kontrolovat kořenový bal, zda je stále mírně vlhký.

Hlavně nepřelévat!

Opačným problémem nedostatečného zavlažování dřeviny může být právě její přelévání. Není žádnou výjimkou, že začínající pěstitel se zalekne reznoucího jehličí, myslí si, že stromek usychá, a raději přidá vody. To má však za následek (zejména v méně propustných jílovitých půdách), že kořeny začnou hnít. Nemají totiž v kořenovém prostoru žádný vzduch, díky čemuž zde začnou probíhat hnilobné procesy a rostlina nakonec uhyne. Abychom tomu předešli, máme pro vás jednoduchou radu – pokud si nejste jistí problémem, zkontrolujte vždy nejdříve, co se děje u kořenů.

Podívejte se na tvarované okrasné stromy>>

 

 

Rate this post
Sdílejte