Základní principy kotlíkové dotace

Základní principy kotlíkové dotace

Sdílejte

Základní principy kotlíkové dotace

Kotlíková dotace je aktuálně tématem číslo jedna pro všechny, kdo chtějí bydlet moderně a pořídit si domů nový zdroj vytápění. Máme pro vás přehled základních pravidel a nejdůležitějších informací, které musíte o akci Ministerstva životního prostředí vědět, pokud chcete o dotaci požádat.

Výzvy právě nyní

Cílem kotlíkové dotace je zlepšení kvality ovzduší ve městech a vesnicích a zajišťuje ji Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR. Peníze se čerpají z Operačního programu Životní prostředí.

Žádost o dotaci se podává na krajském úřadě. Abyste o termínu věděli včas, sledujte oficiální internetové stránky úřadu či se o termínu informujte na odboru životního prostředí. O kotlíkové dotace je obrovský zájem, proto se vyplatí si žádost o ni vyplnit s předstihem. Žádost musí splňovat celou řadu náležitostí. Je například nutné doložit PENB, fotodokumentaci kotle, který máte doma, v případě společného vlastnictví domu budete potřebovat písemný souhlas od manželky či manžela nebo jiných spoluvlastníků atd.Chcete-li předejít problémům a netrápit se s byrokracií, nechte si žádost vypracovat. Službu nabízí například Ateg tepelná technika, s.r.o.

Maximální náklady – 150 000 Kč

Kotlíkové dotace se vztahují na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním, které se používají v rodinných domech. Dotace získáte v případě, pokud si pořídíte:

  • plynový kotel
  • kombinovaný kotel (uhlí + biomasa),
  • kotel výhradně na uhlí
  • kotel výhradně na biomasu
  • tepelné čerpadlo

Výše podpory je závislá na typu kotle. V případě tepelných čerpadel a kotle na biomasu je dotace nejvyšší, dosahuje až 80 %. O dalších 5 % více získáte v případě, když kotel vyměníte v domě, který se nachází v lokalitě se zhoršenou kvalitou ovzduší. Dotací lze financovat také na úpravy spalinových cest či práce specialistů.

Rate this post
Sdílejte