Ekologický úklid snadno a rychle

Ekologický úklid snadno a rychle

Sdílejte

Ekologický úklid není žádná věda. Jde pouze o to, že místo chemických čistících prostředků použijete prostředky ekologické, které nezatěžují životní prostředí a jejich dopad na zdraví je zcela minimální.

Tyto ekologické výrobky můžete zakoupit, dnes již poměrně běžně v klasických drogeriích, nebo si je i sami vyrobit z domácích zdrojů. Aby byl přípravek označen za ekologický, musí splňovat poměrně přísná kritéria – např. se posuzuje jeho biologická rozložitelnost, toxicita, dráždivost kůže, dávkování a podobně. Takovýto přípravek je pak označen logem „ekologicky šetrný výrobek“. Navíc je šetrný i svým složením – neobsahuje škodlivé fosfáty, chlor, formaldehydy, perboráty a není testován  na zvířatech.

Co dodržovat

I přesto, že oproti chemickým prostředkům jsou ty ekologické daleko více šetrnější, i zde platí určité zásady, které je třeba při úklidu dodržovat. Jedná se o obecná doporučení, platná i v případě práce s chemikáliemi. Důležité je uchovávat prostředky v originálních obalech s řádným popisem. Zcela jistě, i když nejsou prostředky toxické, by měly být uchovávány mimo dosah dětí. Při manipulaci s nimi je třeba používat ochranné rukavice.

Švédská utěrka

Utěrka z mikrovlákna neboli známěji švédská utěrka, je dokonalým pomocníkem při šetrném ekologickém úklidu. Dokáže dobře vázat nečistoty, ale i mastnotu, takže není třeba používat žádný nadbytečný saponát. Používat by se měla jen mírně navlhčená a po použití ji stačí ručně vyprat v mýdlové vodě. Při velkém zašpinění, např. jednou za půl roku ji lze vyprat v pračce. Na trhu je celá řada typů utěrky určených na konkrétní plochy či povrchy – podlahy, nábytek nebo okna. Je velice praktická a vydrží několik let.

Parní čističe

Za hit poslední doby můžeme směle označit i parní čističe. I ty můžeme zcela jistě zařadit do kategorie „ekologického úklidu“. Jde o přístroje, které ke své čistící schopnosti využívají páru, která má teplotu zhruba 100°C. Horká pára uvolňuje nečistoty, špínu, ale i mastnotu, a to z různých i špatně přístupných míst, jako jsou spáry. Parních čističů je celá řada, liší se schopnostmi, výkonností, řada z nich má různé nástavce určené pro konkrétní povrchy. Vyčistit tak můžete podlahu, ale i okna, obklady nebo nábytek. Navíc pro čištění je třeba použít pouze vodu a žádné chemické přípravky, takže jde o čistě ekologický způsob čištění.

Ceny parních čističů se pohybují v rozličné hladině, nicméně i ty kvalitní ruční lze pořídit kolem 1000 Kč a podlahové cca od 2500 Kč.

TIP: Už jste zkusili vyrobit své vlastní prostředky? Nebo i mýdla? Výroba vlastního mýdla je jednoduchá, postačí vám mýdlová hmota, forma na mýdlo a chvíle času.

Čisticí prostředky z domácích zdrojů

K čištění a odstraňování mastnoty není třeba chemických prostředků, stačí si poradit jiným způsobem. Vyzkoušet přírodní čistidla, která máme doma běžně k dispozici. Vyvarujeme se tak používání dalších, často nadbytečných chemikálií v našem domově. Žádný chlor, formaldehyd ani další chemikálie.

Sůl

Sůl je vynikajícím abrazivem neboli obrušovačem. Vynikající pomocník pro odstraňování mastnoty ekologickou cestou. Postačí postižené místo posypat solí a nechat asi jednu hodinu působit. Poté setřít houbičkou a povrch očistit.

Citron

Citronová šťáva má nejenom dezinfekční vlastnosti, ale i krásně voní, odstraňuje rez, nečistoty i vodní kámen. Stačí místa s vodním kamenem, například baterie, potřít touto šťávou, nechat působit přes noc a ráno setřít.

Ocet

Není známější přírodní čisticí prostředek, než je ocet. Již hospodyňky v dřívějších dobách ocenily čistící a dezinfekční schopnosti kyseliny octové. Odstraní mastnotu i vodní kámen a nečistoty.

Univerzální prostředek získáme smícháním půl hrníčku octa, čtvrt hrníčku jedlé sody a cca dvou litrů vody. Octem vyčistíme sanitární zařízení, ale i podlahy, kuchyni nebo okna.

Například na mytí podlah (kromě mramorových a dřevěných) postačí čtvrt hrníčku octa na kbelík vody. Prostředek na mytí oken zase smícháním čtvrt hrníčku octa, dvou hrníčků vody a trochy tekutého mýdla.

Jedlá soda

Nečistoty dokáže skvěle odstranit i jedlá soda. Základní pastu si vyrobíte smícháním pěti lžic sody a pěti lžic vody. Tuto pastu můžete použít jako základ pro čistění různých nečistot, například kuchyňské linky, dřezu nebo i nádobí. Lžička sody přidaná do vody na mytí nádobí ho dokáže skvěle odmastit a nemusíte použít ani kapku jaru.

Rate this post
Sdílejte