Jak vybrat barvy do místností

Jak vybrat barvy do místností

Sdílejte

Plánujete malování bytu či domu a nevíte, jak vybrat ty správné barvy? Fantazii se meze nekladou, ale decentnost také někdy není na škodu.

Máte strach, že budou vaše místnosti příliš tmavé nebo budou mít nevhodné barvy? Vše záleží na osobitém vkusu, ale i přesto se například do kuchyně hodí jiné barvy než do ložnice.

Tmavé, výrazné barvy

Tmavé barvy nejsou obvykle moc často aplikované, ale pokud se vám líbí, klidně si jí pokoj vyzdobte. Pozor si však dávejte u malých místností. Tmavé barvy jsou vhodné spíše pro větší místnosti, protože ubírají světlo a značně pokoj zmenšují.

Tmavé barvy nejsou obvykle moc veselé a nedoporučují se proto do dětských pokojů, nebo kuchyní.

Světlá varianta

Barvu nemusíte vybírat podle aktuálních módních trendů, klidně vsaďte na klasiku, a když se nebudete moci rozhodnout, bílá nikdy nic nezkazí. Vždy ji lze doplnit barevnými samolepkami nebo jinými dekoracemi a vytvořit tak perfektní decentní interiér.

Světle vymalovaný pokoj můžete také doplnit tmavým nábytkem a vytvořit tak nenásilný kontrast, který bude vypadat nejen moderně, ale i útulně.

Přírodní barvy

Barvy, které se lze najít v přírodě, jsou obvykle velmi uklidňující a působí také relaxačně. Světle hnědá, zelená, žlutá, ale i krémová – tyto barvy lehce probarví interiér a nebudou působit příliš výrazně a křiklavě.

Studené barvy

Některé barvy působí poněkud studeně. Jedná se hlavně o modrou, fialovou a jejich odstíny. Dají se však různě kombinovat a i ze studených odstínů můžete vytvořit příjemný domov. Stále platí, že světlejší odstín je lepší – může zvětšit místnost a neubírat světlo tolik jako odstín tmavý.

Kombinujte s mírou

Bíla se hodí ke každému odstínu, proto nemusíte vymalovávat barevně všechny stěny, ale například pouze dvě. Často se malují stejnou barvou sousedící nebo protilehlé zdi. Dva výrazné odstíny však nekombinujte, mohli byste vytvořit velmi křiklavou kombinaci, která nemusí vypadat útulně ani příjemně.

Pokud si stále nevíte rady a nemůžete se rozhodnout, o pomoc můžete požádat také bytového architekta. Ten vám vytvoří domov nejen podle vašich představ, ale vytvoří decentní kombinace, které nebudou kýčem.

Rate this post
Sdílejte