Kuchyňský stůl povznese celou kuchyň či jídelnu

Kuchyňský stůl povznese celou kuchyň či jídelnu

Sdílejte

Přemýšlíte nad novým kuchyňským stolem? V tomto článku najdete pár rad, jak si takový dobrý stůl do kuchyně vybrat.

Začněte tím, jaké by měl mít parametry. Výška, šířka, hloubka šuplíku nebo snad bez šuplíku. Poté se zaměřte na barvu. Takový kuchyňský stůl by měl ladit s ostatním nábytkem v kuchyni. To je asi jasné, ale pokud přemýšlíte nad rekonstrukcí celé kuchyně, musíte myslet i na ostatní nábytek. Určitě by nebylo dobré zvolit si kontrastní nábytek. Taková černá s bílou už dnes zkrátka vyšla z módy. Možná také proto, že na tomto nábytku zůstávají šmouhy, jsou vidět vlasy a drobky, které vám upadnou.

Materiál na stůl

Dalším důležitým parametrem je také materiál. V dnešní době existuje materiálů celá řada a můžete vybírat. Ale nenechte se obalamutit prodejci. Často vám nabídnou stůl, který vůbec není vhodný do vašeho bytu, ale čím víc mluví, tím víc se vám tento kousek líbí. Nakonec však po zaplacení doma zjistíte, že to byla chyba. V moderních domácnostech najdete například stoly železné se skleněnou deskou. Ale pokud plánujete rodinu, tak tento hit rovnou vypusťte z hlavy. Na tomto povrchu zůstávají skvrny a je nebezpečí, že se rozbije a pořeže někoho z rodiny. Také tyto stoly mívají ostré hrany a děti, které měří tolik, co kuchyňský stůl si mohou ublížit.

Na obzoru je dnes jiný hit. Ten se vcelku doporučuje na jakýkoli nábytek. Tzv. paletový nábytek. Jak jinak lépe zužitkovat palety, než na nábytek. Je to laciný způsob, jak si zařídit svojí první kuchyň. Ale pokud jste romantik, stejně jako většina Čechů, dáte přednost typickému dřevěnému stolu. Ten se dá zakoupit v řetězcích nejrůznějších firem jako např. ASKO. Ale také ho můžete nechat na zakázku vytvořit vašemu oblíbenému truhláři.

Dřevěné stoly

Nejlepší dřevěné stoly jsou, jak už bylo zmíněno výše, ty od truhláře. Na trhu existuje i mnoho designérských firem, které se stále více přizpůsobují myšlenkám zákazníků. Kromě stolu jsou schopni vytvořit i lavice a židle k vámi vybranému kusu. A budete originální. Jediná potíž je v tom, že za design se platí nemalé peníze. Takže váš kousek nábytku se může vyšplhat až do řádů několika desítek tisíc korun. Potom by zákazník měl jistě zvažovat, zda mu tento kousek bude dělat společnost celý zbytek jeho života.

Barva stolu

I dřevěné jídelní stoly mohou být krásně barevné. Teď se nejedná o barvu laku, ale o dřevo jako takové. Představte si, kolik na světě roste různých stromů. Můžete si vybrat dřevo čistě bílé, nažloutlé až úplně tmavé. Takže pokud si vyberete břízu, můžete se těšit na příjemně bílé dřevo a pokud zvolíte třešeň, bude váš stůl do hněda až červena. A opět je to závislé na tom, jaký nábytek okolo sebe již máte. Doporučuje se stůl jednou za pár let přetřít bezbarvým lakem a životnost je zaručena na spoustu dalších let. Určitě se ptáte, jak je to se suky ve dřevu. Často si lidé myslí, že je to chyba dřeva a že suk může vypadnout. Dnes se to dělá tak, že suk se nechá vyříznout a zalepí se zpět. Lepidla, která se používají na dřevo odborníky, jsou exklusivní, a proto se nemusíte bát, že by suk někdy vypadnul. Suk se tedy dnes bere spíše jako přednost dřeva.

Tvrdost dřeva

Kromě barvy dřeva je také ještě důležitá měkkost dřeva. Každý strom má jinak tvrdé dřevo a tak například lípa, topol nebo vrba patří ke dřevům měkkým. Musíte tedy počítat s tím, že k tomuto dřevu se musíte chovat jemněji. Mezi další typy dřeva patří ta středně tvrdá. Tam se dají zařadit nejvíce používaná dřeva na nábytek. Jako jsou jasan, duby nebo ořechy. Co se týká tvrdého dřeva, tam se zařazují habr, akát nebo tis. Tyto dřeva nejsou moc obvyklá pro použití na kuchyňský nábytek. Ale pokud si jej vyberete, můžete počítat s nejlepšími vlastnostmi těchto dřev. 

Odřené parkety

Určitě si také říkáte: „pořídím si dřevěný stůl do kuchyně, ale když s ním budu šoupat, poškrábu si podlahu.“ To také není úplně pravda. Existuje mnoho filců nebo kobercových lepenek, které se dají vystřihnout podle tvaru noh stolu a nalepit. Tento způsob se používá poměrně často, protože tyto filci a kobercové lepenky bývají zátěžové. To znamená, že pokud máte podlahu z měkkého dřeva, nebude vám nábytek dělat otlaky a dírky do podlahy.

Teď máte dostatek informací a můžete vybrat pořádný stůl.

Rate this post
Sdílejte