Rekonstrukce domu

Rekonstrukce domu

Sdílejte

Mnoho z nás sní o bydlení ve vlastním domě. Řada lidí si sen o bydlení ve vlastním domě splní. Získají tak nejenom vlastní bydlení, ale i důležitou jistotu v životě. Mají se kam vracet, volné chvíle s rodinou tráví na zahradě. Jenomže pořídit si dům je záležitost jedna. Další záležitosti týkající se domu se objevují po jeho pořízení.

V případě, že pořizovaný dům je novostavba, nemají vlastníci žádné velké starosti. Jejich jedinou starostí je běžná údržba domu. Jiné potíže pak mají vlastníci, kteří si pořídili starší dům. Ten vyžaduje provedení rekonstrukce, které mohou být velmi vzrušující záležitostí.

Ovšem důvodu vedoucích k rekonstrukci bytu je obvykle více. V poslední době patří mezi nejčastější důvod i rostoucí náklady na cenu energií. Existuje celá řada opatření, která můžeme v zájmu úspor učinit.

Většina z nás si myslí, že šetřením na energii si sníží komfort bydlení. Ovšem není to tak. Naopak rekonstrukcí domu si můžeme významně zvýšit tepelnou pohodu a kvalitu bydlení. Zejména starší domy potřebují provést výměnu kotlů. Lidé se tak mohou zbavit topení uhlím a sáhnout po mnohem efektivnějším a konformnějším způsobu topení.

Před provedením rekonstrukce topení si udělejte poradní bilanci. Nejvíce energie spotřebuje vytápění. Běžný starší dům spotřebuje kolem 80 % celkové spotřeby energie. Právě zde je možné díky rekonstrukci dosáhnout největší úspory.

Před zahájením rekonstrukce domu nám velmi pomůže udělání energetické bilance domu. Ta ukáže, kudy utíká nejvíce tepla. Nejvíce okny, podlahou, střechou. O něco méně energie z domu utíká s vypuštěním draze ohřáté vody do kanálu. Ovšem ani úspory na elektřině nejsou zanedbatelné.

Při rekonstrukci domu z důvodu ušetření energií je vhodné začít zateplením domu. Každý dům potřebuje ovšem jinou vrstvu zateplení. Celkové náklady na rekonstrukci domu zateplením jsou tak u každého domu jiné. Peněz vynaložených na zateplení nemusíme litovat. Již za  rok se nám finance vynaložené na zateplení domu z poloviny vrátí zpět.

Dalším krokem rekonstrukce domu může být i zateplení konstrukcí mezi vytápěnými a nevytápěnými prostorami. Vhodné je při rekonstrukci domu provést i kontaktní zateplení. Kontaktní zateplení se týká zejména střechy domu. Izolaci střechy je vhodné provést pod taškami střechy. Používají se na ni speciální polystyrénové tvarovky. Tyto se dají na latě a do nich se vkládá krytina. Další bod pro úsporu energii je hotov.

Tip: Čištění fasád od společnosti AXIOM REAL.

Nový kotel pro vytápění domu je vhodné instalovat až po dokončení rekonstrukce zateplení domu. Vhodné je zvolit poté kotel kondenzační, který může nahradit plynový kotel. Úspora energie při použití kondenzačního kotle je 15 %. Další možností je zvolit pro vytápění domu tepelné čerpadlo. Vyžaduje nízké teploty ve vytápěcím systému a úspora energie je citelná.

Energetická rekonstrukce domu, která je provedená odborně a koncepčně, vede k úspěšnému výsledku a úsporám nejen energetickým, ale i finančním.

Rate this post
Sdílejte