Jak vymalovat chalupu? Nechte se inspirovat

Jak vymalovat chalupu? Nechte se inspirovat

Sdílejte

Chválí se vám vaši sousedé, že malování na chalupě si provedli sami? Nemusíte nevěřícně a užasle kroutit hlavou, třebaže záslužný čin to skutečně je, ukažte jim, že vy to dokážete stejně dobře, ne-li lépe! Vždyť vymalování světnice samo o sobě není skutečně nic složitého. Na celé akci je nejtěžší rozhodnutí, že do toho jdete.

Než však přistoupíte k stěhování nábytku, který vystěhovat lze, promyslete a zvažte, co potřebného k takové práci budete potřebovat, co z toho doma máte a co bude třeba koupit. Možná k vylíčení použijete klasické, z hygienických důvodů nejosvědčenější hašené vápno, které je možné sehnat. Stěny vydezinfikuje, uklízení ale po takové výmalbě je velmi náročné. Je třeba několikrát stejné místo umývat a umývat, protože bílá barva neustále vystupuje. Tomu lze napomoci závěrečným dotažením úklidu leštěnkou.

Aby nebylo hotovo dříve, než bude něco vykonáno

Jednodušší je k malování koupit tmel k malování, například Primalex, poměr ředění je popsán na obalu. V prodejně vám také poradí, jaké množství potřebujete. Ruku na srdce, je lépe koupit více a mít doma schovanou zásobu pro případnou opravu, než běžet uprostřed práce kupovat další plechovku.

Barva na vmíchání do bílého základu bude potřeba, pokud nechcete mít v chalupě jenom bíle.

Dále budete potřebovat štětku. Štětku kupte vždy kvalitní, s pravými, dlouhými a hustě vsazenými štětinami. Na držadle štětky je háček k zavěšení štětky na kbelík, aby nebyla ponořena do barvy, když ji zrovna nepotřebujete, anebo když zrovna budete pracovat se štětcem menším. Ten budete potřebovat na menší plochy, či kolem dveří a podobně. Velmi dobře se pracuje se štětci plochými, A ještě vám práci bude pěkně usnadňovat plochý štětec na dlouhém držadle, mírně zahnutý.

Určitě upotřebíte špachtli a sádru.

K oblepení oken či pevně osazeného nábytku si kupte papírovou lepicí pásku. Oblepování si vyžádá čas a trpělivost, ale po malování oceníte vynaložené úsilí.

K úklidu po malování určitě doma prostředky máte. Nezapomeňte na ochranné brýle, na rukavice a na klobouček či šiltovku na hlavu.

Stěny omeťte od pavučin, jestliže minulá výmalba byla opravdu dávno a stěny jsou mastné, je dobré je mýdlovou vodou umýt.

Jestliže se nánosy minulých maleb odlupují, měli byste špachtlí starou vrstvu seškrábat. Možná budete chtít zalepit některé dírky po hřebících. K tomu si rozmícháte trochu sádry s vodou a ihned dírky zaplníte, protože sádra rychle ztvrdne.

Když jsou stěny připravené, začneme s vlastním vylíčením stěn.

Začnete stropem, až potom stěny. Barvu důkladně roztírejte, aby nebyly vidět po uschnutí šmouhy. Barva by neměla být řídká, v takovém případě budete muset malbu opakovat, ale ani hustá. Brzy se potom bude ze stěn olupovat.

Tak a zbývá úklid a pýcha nad vlastnoručně vykonanou velkou prací.

Rate this post
Sdílejte