Stavební spořitelna a její kořeny

Stavební spořitelna a její kořeny

Sdílejte

Stavební spořitelna je ve své vlastní podstatě bankou. Musí mít jako banka udělenou bankovní licenci podle zákona č. 21/1992 Sb., o stavebním spoření. Řídí se příslušným zákonem, který povoluje výkon činností, kterými jsou stavební spoření a další činnosti upravené zákonem o stavebním spoření. Jak již vyplývá z názvu článku, zabývá se především stavebním spořením. Je to banka, ve které si spoříme na koupi či rekonstrukci nemovitosti.

Ovšem i stavební spořitelny mají svou historii. Začaly se objevovat nejdříve zejména v Německu a Rakousku. Avšak základní myšlenka i se svými rámcovými pravidly pochází z Anglie. Historicky úplně první byla stavební spořitelna Building Society. Tato byla založena v Birminghamu v roce 1775. Její členové poskytovali vklady do fondu. Z něj se následně financovaly úvěry na bydlení. V Německu založil první stavební spořitelnu pastor von Bondeschwing v roce 1885 v Bielefeldu. Byla známá jako stavební spořitelna pro každého.

Opravdový rozkvět nastává po první světové válce. V letech 1924 – 1929 se o rozvoj postaral Georg Kropp. Založil stavební spořitelnu Společenství přátel. Již tři roky po založení z ní byly přiděleny první peníze na bytovou výstavbu.

Koncem třicátých let dvacátého století došlo v systému k první významné změně – zavedení kritéria pro získání úvěru na bydlení – hodnotící číslo. Do té doby bylo poskytnutí financí ze stavební spořitelny založené na losování.

Další vliv měla měnová reforma z roku 1948. Ta doslova odstartovala „období hospodářského zázraku“. Mělo zásadní vliv na další intenzivní vliv rozvoje stavebních spořitelen. V té době totiž chybělo hodně bytů a poptávka po stavebním spoření vzrostla. Mezi lety 1948 – 1971 dochází k enormnímu nárůstu počtu uzavřených smluv.

Na počátku období hospodářského zázraku byl počet smluv přes 300 tisíc. O 23 let později je počet uzavřených smluv o stavebním spoření přes 12 miliónů. Přijetím zákona o stavebním spoření, dochází v roce 1973 k vytvoření jednotného rámce pro podnikání v této oblasti.

Teprve v první polovině 90. let 20. století se začíná stavební spořitelna rozvíjet i ve východní Evropě. Zejména v České republice, na Slovensku a Maďarsku. Pozitivní zkušenosti s fungováním stavební spořitelny přispěl k nárůstu zájmu o stavební spořitelnu i v dalších zemích.

Rate this post
Sdílejte