Dřevěné zahradní domky

Dřevěné zahradní domky

Sdílejte

Dřevěné zahradní domky

Lze mezi ně zařadit i menší chatky. Dají se vystavět za několik málo dní. Důležité je však předem vědět, co od dřevěných zahradních domků očekáváte vy. Uvažujete o pořízení domku, do kterého na zimu uložíte kola, zahradní pomůcky, nářadí, nábytek, které zase na jaře vytáhnete? Nebo máte zájem o menší dřevěný domek ve formě chatičky, kde by se v létě dalo občas přespat?

Ani jedna varianta nepředstavuje problém k sehnání a vybudování. Nutné ale je, abyste sami věděli, co potřebujete a hledáte. Sortiment dřevěných zahradních domků je poměrně rozsáhlý. Liší se od sebe v mnoha aspektech.

Aspekty a využití

Vedle jejich velikosti a konstrukce je klíčovým rozdělujícím prvkem použité dřevo na výrobu. To má zásadní vliv nejen na cenu, ale rovněž i na užitné vlastnosti. Rozhodující vliv tedy má konstrukce domků. Dřevo dodá vaší zahradě přirozenější vzhled, větší variabilitu užití i prostoru. Vyrábí se z borovicového a smrkového dřeva.

Dalším aspektem, který je nutné zvážit před zvolením konkrétního typu domku je místo umístění a velikost prostoru, který může na zahradě pokrýt. Nejmenšími domky, které mají základnu o rozměrech pouhých pár metrů, nazýváme domky na nářadí. Jejich účel je jasný, tedy uskladnění zahradního nářadí, od motyky a hrábí počínaje přes lopaty a hýble konče u konvic a květináčů. Rozměry těchto domků zpravidla stěží překračují 9 metrů čtverečních.

Existují i větší dřevěné zahradní domky. Jejich rozměry se pohybují od dvanácti do pětadvaceti čtverečních metrů. Vhodné jsou k širšímu využití. Nejsou pouhým úložištěm, a jelikož mají větší velikost, používá se smrkové dřevo na výrobu. Dřevostavba bude tedy odolnější proti nepřízni počasí ale také proti nezvaným hostům. I díky tomu může posloužit jako skladiště cennějších věcí a zařízení jako jsou například sekačky nebo pily.

Jejich různorodost z hlediska oken a dveří

Dřevěné zahradní domky se od sebe různí i z hlediska oken a dveří. Okna a dveře jsou buď jednokřídlé anebo dvoukřídlé. Dvoukřídlé se volí vždy, když se chce v domku uskladňovat větší zahradní technika. Křídla jsou buď plná anebo v horní části prosklená, což je vhodné u stavby bez oken. Nářaďové domky, ať malé nebo větší, okno nemívají nebo jen malé, neotvíratelné. U zahradních dřevěných domků bývá okno v čelní nebo boční stěně.

Rate this post
Sdílejte