Příprava zahrady na zimní spánek

Příprava zahrady na zimní spánek

Sdílejte

S koncem léta nastal čas připravit zahradu k zimnímu spánku. Práce nás čeká víc než dost. Co všechno je potřeba udělat a přitom nic nezanedbat? V září a říjnu se spolu se začátkem podzimu musí sklidit především zeleninové záhonky. Začíná padat listí, a tak nás čeká jeho časté shrabování. Práci s rýčem se taky nevyhnete.

Sklizeň kořenové zeleniny

Kořenová zelenina, hlavně celer a petržel, které jsou náchylnější, je potřeba sklidit ze záhonků. Zeleninu nejprve vyryjeme, necháme oschnout a následně odstřihneme nať tak, aby kousek na kořenu zůstal. U celeru je dobré zkrátit kořínky na spodní straně. Zdravé plody můžeme uchovat přes zimu v chladu a suchu ve sklepě k postupné konzumaci, avšak poškozenou zeleninu je potřeba spotřebovat co nejdříve. Pokud se ochladí, můžete na zahradě nechat v zemi ještě mrkev, pór, červenou řepu nebo černý kořen, přikryjte je však vrstvou listí či chvojí. Také je čas pro výsev kořenové zeleniny pro přezimování.

Založení pořádného kompostu

Zbytky rostlin určitě nevyhazujte, jejich využití pro kompostování využijete v příští sezóně. Přes zimní měsíce si zachovají poměrně velké množství živin a na jaře se promění ve výborné hnojivo. Kompost se hodí i do okrasné zahrady, avšak aby nenarušoval její vzhled, umístěte ho do vzdáleného koutu, ideálně zastíněného stromy nebo keři. V suchém počasí je dobré jej zalévat vodou, aby úplně nevyschl. Na kompostér patří odpad ze zahrady a kuchyně, jako jsou listy, natě, slupky, posekaná tráva i rozdrcené větve a piliny. Pozor na velké kusy dřeva, obaly od potravin a vytrvalé plevele s kořeny.

Správné sbírání, sušení a skladování bylinek

Je ideální doba kdy posbírat bylinky ve větším množství a nasušit je. Bylinky jsou dokonalým kořením, které skvěle dochutí pokrmy, a tak je dobré si vytvořit větší zásoby na zimu. Všechny byliny sklízíme v době, kdy mají ještě mladé a svěží listy, u některých ustřihneme přes polovinu výhonů, tak aby neuhynuly, některé druhy, jako je máta peprná a meduňka, lze ostříhat až k zemi. Nejlépe rostlinky sklízejte v pozdním ránu po opadnutí rosy za suchého a teplého počasí. Základem pro správné sušení je dobře větrané a suché stanoviště. Bylinky skladujte v suchu a temnu.

Tip! Bylinky, jako jsou pažitka, petrželka a celerová nať, omyjte, lehce osušte, nasekejte nadrobno a dejte zmrazit do menších uzavíratelných krabiček. V pokrmech chutnají jako čerstvé!

Rate this post
Sdílejte