Proč modernizovat výtah?

Proč modernizovat výtah?

Sdílejte

Pro velký počet lidí je jízda výtahem děsivou představou, a co teprve jízda ve starém výtahu, u kterého nikdy nevíte, jestli dojede do cíle. Takových výtahů není v České republice zrovna málo. Výtahy musejí splňovat platné normy a parametry a pokud ne, je na čase jejich modernizace nebo výměna. Co s sebou přinese moderní výtah se dočtete v následujícím článku.

Bezpečnost především

Hlavním důvodem, proč je nutné přemýšlet nad modernizací nebo výměnou výtahu, je bezpečnost uživatelů. Starých výtahů je bohužel v České republice stále velké množství a statistiky mapující úrazy vzniklé ve výtahu jsou alarmující.

Jedná se především o zranění z důvodů nepřesného zastavení kabiny ve stanici, rychlé zastavení ve stanici, neplynulá jízda kabiny.  Úrazy spojené s výtahy se bohužel neobejdou ani bez ztrát na životech. Stejná rizika nabízejí také domácí výtahy určené do rodinných domů, hotelů nebo penzionů.

Bezpečnostní rizika starého výtahu:

  • absence kabinových dveří,
  • nepřesné zastavování výtahu ve stanici
  • únava materiálu v klíčových oblastech
  • chybějící spojení se servisní linkou
  • absence protipožárních opatření

778-1004138221

Za provoz a bezpečnost zodpovídá provozovatel výtahu

S výtahem je spojená osobní zodpovědnost. To znamená, že každý majitel nebo provozovatel výtahu nese podle platné právní legislativy plnou zodpovědnost za funkčnost a bezpečnost zařízení a také je zodpovědný za udržování výtahy v souladu s platnými technickými normami.

Pokud by tak došlo ke zranění nebo újmě na majetku vinou nevyhovujícího výtahu, padá veškerá vina na provozovatele nebo majitele zařízení. Soudní stíhání hrozí i v případě, že výtah splňuje veškeré pravidelné prohlídky a odborné zkoušky výtahu.

Takové opatření je z jednoduchého důvodu. Je totiž pouze na majitelích a provozovatelích, jestli nevyhovující výtah uzavřou, zrekonstruují nebo zmodernizují či ho nechají plně funkční. Vše je na jejich riziko. Firmy, které provádějí pravidelné kontroly a servis totiž nemohou majiteli nakázat jeho uzavření, pouze mu sdělí nedostatky, které odhalily.

O stavu výtahu vypovídá inspekční prohlídka

Pravidelné inspekční prohlídky se týkají zařízení, která jsou straší více jak 12 let. Prohlídky provádí nezávislý autorizovaný Inspekční orgán a součástí jejího výstupu je protokol, který obsahuje veškerá rizika výtahu. Tato rizika se řadí do tří skupin – nízká, střední a vysoká rizika.

Podle skupiny se pak vyhodnotí způsob opravy a také datum, do kterého musí být riziko odstraněno a vyřešeno. Podle závažnosti rizika a určené lhůty je pak dobré plánovat modernizaci výtahů nebo výměnu nevyhovujících částí.

6 důvodů, proč výtah modernizovat

  1. zvýší se bezpečnost výtahu
  2. sníží se ekonomická náročnost výtahu
  3. zvýší se jízdní komfort
  4. sníží se náklady za opravy a servis
  5. zvýší se hodnota celého objektu
  6. zvětší se výtahová kabina

Moderní výtahy mají ve standardním vybavení spoustu bezpečnostních a funkčních prvků. Jedná se například o digitální ukazatele polohy, tlačítka, nouzové osvětlení při výpadku proudu. Mezi nadstandardní vybavení pak patří například hlášič pater.

Jak financovat realizací výtahu?

Pro rok 2016 jsou poskytované dotace na výstavbu nových výtahů v objektech, kde nikdy nebyly. Na rekonstrukci se dotace bohužel nevztahuje. Na nový výtah je možné získat až 50 % z ceny výtahů, maximální částka je 1 milion Kč.

Rate this post
Sdílejte