Sdílejte

pulley-2126421_640Staré kovy mohou dále pomoci při výrobě nových produktů. Ano, i starého železa a dalších kovů se týká recyklace! Oproti surovému kovu setří recyklovaný kov energii a snižuje tak negativní dopad na životní prostředí. Recyklace kovů má zkrátka smysl!

Máte na dvoře u domu či ve sklepě staré nepoužívané kolo, pračku, ledničku, zábradlí, okap, různé plechy atd.? A věděli jste, že když tyto staré věci dovezete do sběrny kovů či do výkupu kovů, uděláte něco pro životní prostředí i pro levnější výrobu dalších produktů?

Výkup kovů

Výkup kovového šrotu a kovů má v ČR dlouholetou tradici. Nicméně, v od roku 2015 se množství vykoupeného kovu značně snížilo, a to zejména z důvodu zákazu bezhotovostních plateb za vykoupené zboží. Toto nařízení vzniklo z důvodu četných krádeží kovových předmětů. Pokud bude výkupna toto nařízení ignorovat, hrozí jí pokuta až do výše 1 milionu Kč. Výkupen v ČR také od této doby značně ubylo, nicméně, stále

Co do kovů nepatří?

Do sběru kovů však některé předměty nepatří. Jsou to například plechovky od jedovatých a nebezpečných látek, silně znečištěné obaly, obaly od čokolád, kombinované obaly jako jsou například nápojové kartony atd.

TSR Czech Republic, s. r. o.

Výkupem kovového odpadu a kovového šrotu se již od roku 1993 zabývá společnost TSR Czech Republic, s.r.o. Jednotlivé pobočky této společnosti naleznete na mnoha místech po celé ČR: Předmětem výkupu jsou zde lehký a těžký šrot, ocelové a litinové třísky, lehký odpad nízké čistoty (typicky domácí spotřebiče), kusový litinový odpad nebo elektroodpad.

Ve společnosti probíhá jak výkup kovu, tak jeho následné zpracování. Zpracovaný materiál pak putuje do sléváren a hutí, kde jsou z něj vyráběny další produkty.

 

Rate this post
Sdílejte