Kolik vody můžeme ušetřit

Kolik vody můžeme ušetřit

Sdílejte

Voda. Můžeme mít pocit, že jí máme dostatek, no nemusí to tak být nadlouho. Voda sice pokrývá více než 70 procent povrchu Země, ale pouze 3 procenta z tohoto množství se dají charakterizovat jako pitná voda. Pro nás je samozřejmé využívat pitnou vodu, protože stačí otočit vodovodním kohoutkem, a máme k dispozici kvalitní pitnou vodu. No využíváme ji nejen na pití a vaření, ale právě velkou část spotřebováváme jako užitkovou vodu. Měli bychom proto přistupovat k její spotřebě s rozumem.

Pitná jako užitková

Využívání vody pro užitkové účely přináší často její zbytečně velkou spotřebu. Mytí je velkou částí celkového objemu spotřebované vody. Průměrná spotřeba vody v čtyřčlenné rodině je ročně přibližně 200 000 litrů. Často si však ani neuvědomujeme, že nepotřebujeme pro tyto účely až takové množství, jako spotřebováváme. Je to proto, že při otevření vodovodního kohoutku voda prostě teče. Běžným vodovodním kohoutkem však může protéct za minutu i více než 10 litrů vody.

hp155_hp1055_hp1055t_porovnanie

 

Jsou možnosti, jak toto množství výrazně snížit, a pro účely mytí si ani nevšimneme, že vody protéká méně. Dá se toho dosáhnout smícháním vody a vzduchu. Malý pomocník, který se namontuje na vodovodní baterii, dokáže takto ušetřit velké množství spotřebované vody. Perlátor zabezpečí smíchání vody a vzduchu tak, aby byl dostatečný proud vody z baterie s dostatečným tlakem. Při mytí rukou a zubů si ani nevšimneme, že je něco jinak. Všimneme si to ale na spotřebě, protože podle typu perlátoru můžeme snížit spotřebu vody až o 80 procent.

Voda ve sprše

Na stejném principu fungují i úsporné sprchové hlavice. Běžná sprchová hlavice může mít průtok až 20 litrů za minutu. Pokud ji vyměníme za úspornou sprchovou hlavici, dostaneme se na průtok 7 litrů za minutu. Zajistí však dostatečný proud a tlak vody na osprchování. Pokud nemáme možnost vyměnit sprchovou hlavici, můžeme na sprchovou baterii namontovat úsporný průtokový regulátor, který plní stejnou funkci.

Usporna-sprchova-hlavica-aguaflux-60.08s-s-patentovanym-tlacidlom-(2)

 

Pojďme se podívat na to, jaký efekt nám takové úsporné pomůcky přinesou. Pokud jedno sprchování trvá 3 minuty, uspoříme přibližně 3×13 litrů vody, což je 39 litrů. Jedno sprchování denně. To znamená, že ročně se ušetří 4745 litrů vody jen ve sprše. A co v případě, že se sprchujete déle, a v domácnosti je více členů? Jsou to tisíce litrů, které zbytečně nepřetečou nejen do kanalizace, ale za které také platíme. A na účtech si to už všimneme.

Splachovat méně

Denně využíváme pitnou vodu vysloveně užitným způsobem na toaletě. Tam splachujeme denně desítky litrů pitné vody. I zde se dají najít způsoby, jak při každém spláchnutí spotřebovat o nějaký ten litr méně. Nejviditelnějším způsobem jsou dvoutlačítkové splachovače, které umožňují využívat spláchnutí menším a větším množstvím vody. Jsou i méně viditelné pomůcky, které šetří množství spláchnuté vody.
Setric-vody-do-wc-nadrzky-v-nadrzke

 

Princip je v tom, že v splachovací nádržce svým objemem sníží množství vody, a tak se jí při každém spláchnutí spotřebuje méně. Nebo se pomocí závaží na plovák dávkuje přímo splachování. Splachovač nespouští vodu automaticky až do vyprázdnění nádržky, ale po puštění splachovacího mechanismu se nádržka okamžitě uzavře, a tím se ušetří voda.

Každý den můžeme šetřit naši pitnou vodu. Zůstane nám jí více do budoucnosti, a zároveň budeme za vodu méně platit. Takto ušetříme hned několikrát, a stačí nám na to opravdu málo.

Rate this post
Sdílejte