Sdílejte

Nedostatek úložných prostorů bývá problémem řady rodin. Raději si připlaťte, abyste se do domu vešli se vším, co máte.

xfgsdf

 

U každého půdorysu hotového projektu domu se přesvědčte, 
že bude vyhovovat vašim potřebám. Zdroj: DJSarchitecture.cz

Chystáte se stavět dům a přemýšlíte, jaká stavba by pro vás byla ta nejlepší? Nejdříve ze všeho se ujistěte, že chcete opravdu bydlet v místě, kde máte pozemek. Místo, občanská vybavenost a sousedé, to je to, co dělá váš domov domovem.

Pokud jste si stoprocentně jisti pozemkem a okolím, můžete začít s výběrem projektu domu. Řada lidí řeší nedostatek financí a času výběrem mezi hotovými projekty rodinných domů z katalogu. Při výběru se však nenechte mýlit krásnými obrázky a nízkou cenou a vše si pořádně promyslete.

 Ověřte si velikost projektu domu v praxi

Hotové projekty domů ušetří spoustu času, ale sledování půdorysů na papíře může být velmi záludné. Projekt může budit zdání, že je v domě hodně místa. Ale třeba se vždy pořádně dívat na čtvereční metry. Na vizualizacích se vše zdá trochu větší. Velkou pomocí může být, pokud si každou místnost vytyčíte pomocí provázků, třeba na trávníku v parku. Zjistíte tak, zda je pro vás velikost vyhovující.

 Nezapomeňte na úložné prostory

Při výběru nesmíte zapomínat, že se v budoucnosti může vaše rodina rozrůst a malý dům vám stačit nebude. Pokud tedy plánujete více dětí a nechcete se hned stěhovat, vybírejte větší dům. Každý potřebuje místo na svoje věci. Pokud po čase zjistíte, že se vám nedostává úložných prostor, začne pro vás být bydlení v takovémto příbytku přítěží.

Ještě před výběrem projektu si sepište vše, co potřebujete uskladnit a popřemýšlejte, kam to ve vašem vysněném domě umístíte. Nezapomeňte na lyže, kola či jiné sportovní vybavení, zimní oblečení, náhradní pneumatiky, kočárky… Není výjimkou, že v některých menších projektech zcela chybí komora, prádelna nebo garáž, kde by se daly tyto věci uskladnit. Ujistěte se také, že v každém pokoji je místo na vestavěný nebo klasický nábytek, abyste pak nezjistili, že nemáte kam dát věci každodenní potřeby.

 Myslete na měsíční výdaje

Při výběru projektu byste se také měli zajímat o to, jak je dům úsporný a kolik vás budou každý měsíc stát poplatky za energie. Podle nařízení Evropské unie už od roku 2020 budou muset mít všechny nové stavby téměř nulovou spotřebu energie a už v dnešní době musí mít každý dům tzv. energetický štítek. Vždy se tak zajímejte o to, jaké jsou energetické možnosti domu. Při volbě ekologického řešení vytápění sice bude počáteční investice dražší, ale pozitivně se to promítne do vašich měsíčních nákladů.

 Dbejte na reference

Existuje velká řada firem nabízející hotové projekty domů. Máte tak nepřeberné možnosti, z kterých si můžete vybírat. Nenechte se ale zlákat kdejakou projektantskou firmou jenom proto, že nabízejí levná řešení. Nejlépe uděláte, pokud si najdete konkrétní realizace dané firmy a popovídáte si s majiteli. Proberte s nimi všechny výhody a nevýhody spolupráce s konkrétní firmou. Dobrý výběr pak určitě oceníte během samotné realizace stavby.

Rate this post
Sdílejte