Nůžkové párty stany- jejich fungování, klady a zápory

Nůžkové párty stany- jejich fungování, klady a zápory

Sdílejte

ozdobny-zahradni-altan-ctvercovy-3x3-m-moskytiera-bezovyPokud uvažujete nad pořízením zahradního párty stanu, nebo altánu, pak asi druhou nejdůležitější otázkou (hned po celkových rozměrech) je volba správné konstrukce, které bude vyhovovat Vašim potřebám. V dnešní době se velké popularitě těší skládací stany s takzvanou nůžkovou konstrukcí, které mají strop složený z několika částí připomínající klasické nůžky, které máme všichni doma. Jednotlivé části lze sevřít, nebo otevřít podobně jako u klasických nůžek s tím rozdílem, že stan má aretaci těchto částí v otevřeném stavu. Celý zahradní stan 3×3 m až 3×9 m lze pak ve dvou lidech velmi snadno rozložit a opětovně složit během několika málo minut (v závislosti na velikosti stanu a zručnosti obsluhy lze stan rozložit, napnout plachtu a kompletně stabilizovat za cca 1- 5 minut).

Klady nůžkové konstrukce zahradních párty stanů

Jak již bylo řečeno- nůžkový stan, nebo altán lze rozložit velmi rychle, což je nepochybně jeho zásadní výhoda. Díky tomu je jej totiž možno jednoduše a rychle převážet z místa na místo a to většinou pohodlně v tašce, která bývá součástí celé soupravy, kterou kupujete. Další nespornou výhodou je samodržící konstrukce- tzn., že je možno stan umístit i na tvrdé povrchy jako je asfalt, beton apod. Pro větší stabilizaci má ale většina párty stanů patky s otvory a lana, kterými můžete stan upevnit k podloží.

Zápory nůžkových párty stanů

V dnešní době je již nůžková konstrukce natolik propracovaná, že má minimum záporů. Především u levnějších modelů zahradních altánů to může být křehčí konstrukce a opotřebení pohyblivých částí, které se o sebe při rozkládaní a skládání třou. Nůžkové skládací stany jsou většinou navrženy s ohledem na jednoduchou obsluhu, snadnou manipulaci a nižší hmotnost, takže u nich nelze předpokládat odolnost vůči velmi silnému větru. Při výrazně nepříznivých podmínkách jako jsou silné bouřky apod. je tudíž vhodnější stan složit, nebo z něj alespoň sundat plachty.

Rate this post
Sdílejte