Jaká okna budou vašemu domu slušet? Hliníková, plastová, či špaletová?

Jaká okna budou vašemu domu slušet? Hliníková, plastová, či špaletová?

Sdílejte

Každý člověk má jiný vkus, což platí i při výběru oken. Samozřejmě nerozhoduje pouze tento faktor, ale záleží také na druhu materiálu, tvaru, počtu křídel, způsobu otevírání a designu. Někdo upřednostňuje praktická a levná plastová okna, jiný prahne po moderních hliníkových modelech.

Dřevěná okna – ideální pro úsporné bydlení

Pokud se vám líbí dřevěná okna neboli eurookna, máte vynikající vkus. Dřevo je přírodní materiál a sedne k jakémukoliv stylu stavby. Lze vyzdvihnout jeho tvarovou stálost, izolační, zvukové a tepelněizolační vlastnosti. Majitelé domů, kteří nechtějí poslouchat hluk z rušné ulice, a přitom chtějí uspořit peníze za vytápění, by měli dát přednost dřevu.

Nejoblíbenější je plast

Je pravdou, že jsou plastová okna mezi Čechy nejoblíbenější. Překvapí pořizovací cena i kvalita provedení. Lze je namontovat do rodinných domků i průmyslových staveb. Klíčem ke spokojenosti je kvalitní plastový rám. Velmi důležitá je výztuha a rozdělení meziskelního prostoru. Pakliže je dobře provedený, zaručí senzační akustickou i tepelnou izolaci. Plastová okna se instalují do pasivních domů i dřevostaveb. Nevyžadují náročnou údržbu a vynikají mnoha designy.

Trend, který se líbí

Hliníková okna patří v posledních letech k populárním. Hliník sluší moderním vilkám i průmyslovým stavbám. Jeho pevný kovový rám vydrží věčnost. Navíc osloví tvarovou stálostí, odolností a dlouhou životností. Je možné zakoupit i modely s barevnou úpravou či v imitaci dřeva. Vše dle přání zákazníka.

Špaletová okna se vracejí do módy

Ne všichni prahnou po super moderních produktech a vsázejí na osvědčenou kvalitu. Kastlová neboli špaletová okna mají křídlo na vnější i vnitřní straně a otevírání na sobě není závislé. Špaletová okna se používaly už v dobách králů a vyrovnají se i nejmodernějším plastovým modelům. Blýsknou se díky dobrým tepelným i zvukovým vlastnostem a lze je ozdobit krásným kováním.

 

Rate this post
Sdílejte