Úspora energie při vytápění domu s přispěním tepelného čerpadla

Úspora energie při vytápění domu s přispěním tepelného čerpadla

Sdílejte

Při koupi nemovitosti nebo její rekonstrukci většina z nás zvažuje co nejšetrnější způsob vytápění a ohřevu vody. Ceny energií každoročně stoupají, a tak je investice do nákupu ekologického systému pro úsporu energií a nákladů domácnosti víc než na místě.

Nejčastěji se rozhodujeme pro pořízení si tepelného čerpadla, solárního a topného systému, ale i dalších. Investice je poměrně vysoká, a proto je důležité načerpat o této problematice co nejvíc informací a vybrat kvalitního výrobce i odborníka na správnou montáž.

Chytrá tepelná čerpadla

Podíváme-li se na tepelná čerpadla, můžeme se setkat s několika typy. Nejčastěji používané je čerpadlo vzduch/voda. Abychom jej v domku nebo jiné budově mohli umístit, není potřeba velkého prostoru. Z okolního vzduchu získává zcela zdarma až 75 % energie. Jeho velkou výhodou je, že funguje i v zimě, a to až při teplotě – 20 °C. Při příhodných podmínkách pokrývá většinu potřeb na vytápění, což znamená, že investované peníze při nákupu se nám velmi rychle vrátí. Pro případ, kdy je potřeba energie vyšší, příp. je tuhá zima a teploty příliš nízké, vzniká potřeba doplňkového zdroje. Použít můžete kotel, který používáte v současnosti, krbovou vložku, solární panely…

Pro příklad můžete zvolit např. tepelné čerpadlo HD 1500 od společnosti TnG – Air. Jedná se o invertní typ tepelného čerpadla, které disponuje venkovní a vnitřní jednotkou v nominálním výkonu 19 kW. Co se týče akumulační nádrže, tu v tomto případě není potřeba do topné soustavy zapojovat. Podíváme-li se na výkon, rozsah jeho regulace se pohybuje v rozpětí 30–100 %.

Což takhle fotovoltaickou elektrárnu?

Fotovoltaické elektrárny vídáme často umístěné na střechách nemovitostí směřující na jižní světovou stranu. Bývají navrženy pro konkrétní objekt a jeho spotřebu energie, včetně dalších možností využití, připojení. Po celou dobu životnosti snižuje měsíční náklady na elektrickou energii, což pocítíte při ročním vyučování její spotřeby. Přebytečnou elektřinu, kterou vyrobí, je možné využít pro podlahové vytápění, přímotopů, akumulačních kamen, klimatizací atd.

Začněte i vy šetřit díky pořízení si tepelného čerpadla, fotovoltaické elektrárny nebo jiného pomocníka domácnosti. Uspořené peníze můžete využít na nákup nového nábytku, dovolené nebo čehokoli dalšího, co vám zpříjemní život.

Rate this post
Sdílejte