Jak pečovat o digestoř s pomocí přírodních prostředků

Jak pečovat o digestoř s pomocí přírodních prostředků

Sdílejte

Jak pečovat o digestoř a zajistit tak správnou funkci přístroje spolu se zvýšením bezpečnosti vašeho domova? Často bývá tento přístroj při úklidu opomíjený, představa drhnutí zamaštěného povrchu děsí svou složitostí. Opak je ale pravdou! Jak ale správně postupovat, abychom spotřebiči neublížili, a přitom zajistili co nejvyšší efektivitu jeho práce? V následujícím článku se dozvíte, jak, čím a jak často se věnovat vaší digestoři.

Jak pečovat o digestoř bez chemie

Vzhledem k umístění digestoře přímo nad sporákem schytává digestoř velkou dávku znečištění s každým vařením. Mastnota může vést až k ucpání filtru, či vzduchového průduchu, což může mít za následek nejen snížení efektivity odsávání pachů a par z vaší kuchyně, ale i zvýšení bezpečnostního rizika ve vaší domácnosti. Ucpaný průduch se může stát i zdrojem požáru. Jak si pomoci bez zbytečných drahých prostředků?

Jednoduchý postup pro efektivní a estetickou digestoř s pomocí domácích přípravků

· Před započetím úklidu se ujistěte, že jsou digestoř i sporák vypnuté a nehrozí vám nebezpečí popálení o horký povrch.

· Nejdůležitějším dílem vaší digestoře je její filtr. K jejich očištění není potřeba žádná alchymie, kovové filtry odmastíme pomocí klasické jedlé sody. Přidat můžeme také pár kapek citronu. Jednoduše filtr naložíme do odmašťovací lázně a počkáme, až udělá všechnu práci za nás. Následně opláchneme teplou vodou. Před opětovnou instalací filtru se ujistíme, že je filtr naprosto suchý. Kovové filtry se doporučuje čistit každý měsíc, případně zhruba po 100 hodinách provozu.

· U filtru uhlíkového si s čištěním hlavu dělat nemusíte. Na rozdíl od předchozích je nutné uhlíkové filtry celé vyměnit, a to zhruba po třech až čtyřech měsících používání (případně zhruba po 200 hodinách provozu). Minimálně bychom filtr měli vyměnit jednou ročně.

· Pro čištění krytu přístroje můžeme opět využít obsah spíže. Při čištění se vyhýbáme abrazivním materiálům. Před použitím nového přípravku vždy na kousku povrchu ozkoušíme, zdali nedochází k jeho zbytečnému poškození. K setření používáme měkký hadřík z mikrovláken, případně papírové utěrky, které povrch nepoškodí a stíráme lineárně, ne krouživými pohyby. Úklid nerezových povrchů lze následně vyšperkovat pár kapkami přírodního dětského oleje, který zpomalí proces ukládání nečistot a zároveň ochrání povrch před otisky prstů.

· Hlučný motor je možné zbavit nečistot na dmýchadle, v případě, že tento pokus zkrachuje, se budeme muset obrátit na odborníka.

· Odvzdušňovací průduch musí zůstat čistý a průchozí, abychom zabránili nebezpečí vypuknutí požáru. V případě jeho většího zanesení se opět obráníme na odborníka.

· U zaneseného ventilátoru je možné odmastit jeho vyjímatelné vrtule. Motor i ventilátor se pyšní dlouhou životností, v případě nutnosti jejich výměny bychom měli vyhledat profesionála. Vyhněte se kontaktu čistícího prostředku s elektrickými komponentami a vždy se ujistěte, že je ventilátor před jeho navrácením na místo dokonale suchý.

Každý má při úklidu vlastní recept, pojďme si tedy vyjmenovat pár tipů, které nám mohou práci ulehčit.

· Jedinou cestou pro zajištění funkční digestoře a předejití zbytečně zdlouhavým a potenciálně ničivým úklidovým procesům je pravidelná a častá údržba spotřebiče. Proto zařaďte úklid digestoře na program vašeho každého většího úklidu.

· Pro odmaštění hůře dostupných zanesených míst lze použít starší zubní kartáček.

· Jestliže dojde ke změně funkce či zvýšení hlasitosti provozu, je nejvyšší čas provést důkladné čištění celého spotřebiče.

· Při odstraňování nečistot podložte digestoř novinami – zabráníte tak zbytečnému znečištění dalších spotřebičů a kuchyně.

· Správnou funkci digestoře lze otestovat malým útržkem novin – pokud při přiložení k zapnutému přístroji zůstane přisátý, můžeme očekávat, že vše funguje, jak má.

· Vždy si prostudujte přiložený návod na konkrétní přístroj, který máte doma, případně hledejte informace na webu výrobce. V případě nejasností výrobce kontaktujte.

Čistá digestoř snadno, a rychle

S použitím jednoho, či dvou prostředků, či ingrediencí, které máme každý doma, jsme si prokázali, že čištění digestoře je mnohem jednodušší, než se zdá. Zatímco nás stojí málo práce, zvýší efektivitu odsávání nečistot z kuchyně a prodlouží životnost našeho spotřebiče. Zároveň si zajistíme bezpečnější domácnost. Tak se nebojte pustit do úklidu třeba hned!

Dáváte při úklidu v kuchyni přednost přírodním prostředkům, nebo věříte spíše koupeným přípravkům? Máte vlastní recept na mastnotu? Neváhejte se o něj s námi podělit!

 

Rate this post
Sdílejte