Vinyl, nebo laminát? Přečtěte si, která z podlahových krytin je lepší

Vinyl, nebo laminát? Přečtěte si, která z podlahových krytin je lepší

Sdílejte

Vybíráte podlahu a rozhodujete se mezi laminátem a vinylem? Oba materiály patří k nejprodávanějším, ale není moudré volit pouze na základě prvního dojmu. Konečné rozhodnutí udělejte, až se seznámíte s jejich vlastnostmi.

Z čeho se vyrábí?

Vinyl se sice vyrábí z PVC, ale oproti klasickému linoleu se dodává v dílcích. Ty lze lepit i položit jako plovoucí podlahu. Základ laminátové podlahy tvoří nosná HDF deska, dekor a ochranná laminátová vrchní deska, případně ještě další zpevňující vrstva. Laminátová podlaha se obvykle pokládá a jen málokdy lepí. V minulosti byla díky přijatelné ceně oblíbenou náhražkou dřeva.

Kolik stojí?

Laminátové a vinylové plovoucí podlahy jsou odolné a jejich ceny se pohybují v rozpětí nižších stokorun za metr čtvereční krytiny až po částky srovnatelné s vysoce kvalitními dřevěnými podlahami.

Vinylová podlaha s imitací dřeva

Jaké mají vlastnosti?

Přímé srovnání vinylu a laminátu nemusí být stoprocentně objektivní, neboť v praxi záleží na kvalitě provedení konkrétní laminátové či vinylové podlahy, typu povrchové úpravy a dalších aspektech.

Obecně je však vinyl o něco měkčí než laminát, což však nemusí znamenat nižší odolnost. Naopak se v případě vinylu můžete spolehnout na lepší akustické vlastnosti. Laminátová podlaha má vyšší kročejový hluk, a to i v případě, že je opatřena protihlukovou podložkou.

Budete-li podlahu pokládat na podlahové topení, pak se vám budou více zamlouvat vlastnosti vinylu. Má totiž nižší tepelný odpor a o něco více hřeje, když po něm chodíte na boso. Vinyl je zároveň odolnější proti vlhku a rozměrově stabilnější než laminát. Slabinou vinylu jsou teploty pod bodem mrazu, které způsobují narušení struktury materiálu.

Realizace PVC podlahy s textilní podložkou

Obě podlahové krytiny jsou k mání v širokém spektru dekorů. Jak laminátové, tak vinylové plovoucí podlahy mohou budit dojem dřeva, dlažby či betonu a mnoha dalších typů povrchů.

Kdo je vítěz?

Jak zní resumé? Z hlediska údržby a ceny jsou na tom oba typy podlahy podobně, avšak obecně má o něco lepší vlastnosti vinyl.

Rate this post
Sdílejte