Ceny klasické hudby předal Pavel Smutný

Ceny klasické hudby předal Pavel Smutný

Sdílejte
Pavel Smutný předává ceny Classic Prague Awards
Pavel Smutný předává ceny Classic Prague Awards

Také začátek letošního roku byl ve znamení rozdávání prestižních cen Classic Prague Awards. Křišťálovou trofej si mimo jiné odnesl pianista Ivo Kahánek, držitelem ceny za celoživotní přínos se stal dirigent Libor Pešek a talentem roku mladý tenorista Petr Nekoranec.

Za vším stojí odborníci

Komu bude udělena cena určuje odborná porota. Tu tvoří skladatel Ondřej Soukup, sopranistka Gabriela Beňačková, houslový virtuos Václav Hudeček, klarinetista a pedagog Jiří Hlaváč a klavírní interpret a pedagog Ivan Klánský. Soutěž je rozdělena do několika kategorií, a to Propagace české hudby, Celoživotní přínos, Talent roku. Dále se oceňuje komorní, orchestrální, vokální a sólistický výkon. Právě v poslední jmenované kategorii měl letos tu čest předat cenu významný kulturní mecenáš pan doktor Pavel Smutný.

Jediné ocenění

Ceny klasické hudby Classic Prague Awards se poprvé rozdávaly v roce 2016. Za jejich vznikem stojí společnost Voic of Prague v čele Jiřím Besserem, bývalým ministrem kultury. Soutěž vznikla proto, že právě v oblasti klasické hudby se žádná podobná ocenění v Česku neudílela.

Galavečer

Slavnostní galavečer se letos konal ve Smetanově síni Obecního domu v Praze. Moderování se opět ujal generální ředitel České filharmonie David Mareček. Oproti minulému roku se nově rozdávaly ceny právě v oborových kategoriích. Jako sólista tentokrát zazářil pianista Ivo Kahánek, a to za provedení Koncertu pro klavír a orchestr č. 4 Bohuslava Maritnů.

Krásnou křišťálovou trofej mu předal pan doktor Pavel Smutný. Tento významný kulturní mecenáš působí jako prezident Česko – izraelské obchodní komory. Ačkoli má právnické vzdělání stal se loni držitelem Ceny ministerstva kultury za celoživotní podporu, ochranu a rozvoj národního kulturního dědictví ve všech oblastech kultury. „Smysl opravdového mecenášství nespočívá v jednorázových příspěvcích na různé projekty, ale naopak v dlouhodobé a systematické podpoře jedné věci, “ upřesňuje své nadšení pro umění Pavel Smutný.

Rate this post
Sdílejte