Zahradní bouda na nářadí

Zahradní bouda na nářadí

Sdílejte

Zahradní domek je krásným a praktickým doplňkem mnoha zahrad, na kterých se stane ozdobou i úložištěm nářadí. Může mít široké uplatnění. Pokud toužíte obohatit zahradu o zahradní domek, lze si jej postavit i svépomocí. Nejoblíbenější variantou chatek na nářadí je stále dřevo.

Před pořízením zahradního domku si rozmyslete, jaké bude jeho konkrétní využití. Podle toho se bude odvíjet jeho velikost i výbava. Nejčastěji zahradní domek slouží k uložení zahradního nářadí, sekačky na trávu a dalších pomůcek. Tak můžete mít vše v suchu pod střechou. Kromě skladovací funkce jej lze využít i jako malou chatičku. Pak je dobré pořídit si domek s dveřmi a okny. Zahradní domek nebo bouda na nářadí o ploše do 25 m² nepotřebuje velké základy ani stavební povolení.

Výběr zahradního domku

Zahradní domky existují v různých tvarech, rozměrech a konstrukcích. Než začnete vybírat, je třeba zvážit velikost prostoru na zahradě. Má-li domek sloužit pro uskladnění nářadí a zahradních strojů, bude vás zajímat hlavně, jak vypadá zvenku. Zahradní domek musí ladit s domem i ostatními objekty na zahradě. Zahradní bouda na nářadí může být umístěna i ve stínu. Domek pro děti by měl být stále na očích a dřevěný domek k rekreaci určitě na nějakém slunném místě s výhledem.

Vybavení zahradního domku

Na výběr jsou zahradní domky se sedlovou i rovnou střechou, domky s krytou verandou, na které můžete posedět i za deště i v horkém slunci, nebo domky bez verandy. Důležité je praktické řešení vnitřního prostoru. Je třeba dostatek místa na větší kusy nářadí, jako je sekačka či uskladněné pneumatik, rýče, lopaty a krumpáče. Měly by zde být dobře uspořádané regály ve vhodné výšce na drobnější nářadí, jako jsou motyčky, konve, kbelíky, nůžky, štětce a plechovky s barvami.

Základní pravidla pro údržbu

Zahradní bouda a zahradní domek nejvíce trpí kvůli vlhkosti, dřevokazným houbám a hmyzu. Pokud je špatně rozvržená konstrukce a není odizolovaná zespodu, může je napadnout vlhkost snadno. Důležité jsou dobré základy a podlaha, dostatečné větrání a vytápění. Je třeba použít nátěry a nástřiky, které chrání dřevo proti vlhkosti a současně proti houbám i hmyzu. Zahradní stavby by měly být pravidelně ošetřeny těmito nátěry. Pak má dřevo velmi dlouhou životnost.

 

5/5 - (2 votes)
Sdílejte