Jak na sanaci a izolaci vlhkého zdiva?

Jak na sanaci a izolaci vlhkého zdiva?

Sdílejte

20180604 134740 1080x810

Rádi byste zateplili svůj dům, ale brání vám v tom vlhké zdi? Před tím, než přistoupíte k jejich izolaci, bude třeba vlhkost odstranit. Možností je hned několik.

Stát od září tohoto roku v rámci projektu „Oprav dům po babičce“ majitelům starších nemovitostí přispěje částkou až ve výši jeden milion korun na zateplení domu. Nabídka to je více než lákavá. Problém je, že ne všechny staré objekty zateplit lze. Častým problémem, který v podstatě znemožňuje některé stavby tepelně izolovat, je například vzlínající vlhkost. Jakmile byste navlhlé zdi „udusili“ nevhodným izolačním materiálem, začaly by plesnivět. Proto by prvním krokem měla být nikoliv izolace, nýbrž sanace zdiva, tedy jeho vysušení. A ta nemusí být zrovna levná.

Proč se zbavit vlhkosti?

Vlhkost nesvědčí nikomu a ničemu. Ničí v podstatě vše. Stavbu jako takovou i lidské zdraví. Poškozuje hlavně dřevo a dřevní trámy. Také však způsobuje olupování omítky a následný rozpad zdiva pod ní. A samotnému člověku způsobuje řadu zdravotních obtíží, jako jsou záněty dýchacích cest, bolesti hlavy, alergické reakce, chronické onemocnění plic, a dokonce i deprese. Jakmile se proto vlhkost v domě objeví, je záhodno se jí co nejrychleji zbavit.

Zjistěte příčinu problému

Způsobů, jak se vlhkosti v interiéru zbavit, je hned několik. To, jaký zvolit, primárně záleží na příčině problému, tedy tom, co vlhkost vně vaší nemovitosti způsobuje. A těch může být celá řada. Nejčastěji se jedná o kapilární vzlínání vody ve stavební konstrukci způsobenou nefunkční nebo dosluhující izolací. Na vině ale může být průnik vody skrze narušenou střešní krytinu stejně jako běžné činnosti v domácnosti, ať již se jedná o vaření či koupání ve vaně. A v zimních měsících svou troškou do mlýna přispívá i venkovní chlad a vlhko, které se dostávají do domu.

Co s tím?

Pokud každopádně zjistíte příčinu problému, můžete přistoupit k jeho řešení. Je-li problém narušená střešní krytina, budete ji muset nechat opravit. Pokud se vám orosila okna během koupele či vaření brambor, stačí v podstatě jen dobře vyvětrat. Horší to už je se vzlínající vlhkostí od základů způsobenou nekvalitní, nebo přímo chybějící hydroizolací.

Zdivo jako houba

Pokud je zeď přímo spojena se zemí a zemina je vlhká, funguje zeď podobně jako houbička na nádobí. Když ji částečně ponoříte do vody, za chvíli je vlhká celá. Od tohoto problému stavení ochrání právě hydroizolace. Starým venkovským stavením ale povětšinou chybí, popřípadě jsou nefunkční či poškozené. A to bývá jejich největší kámen úrazu. Co tedy s tím? Ideálně stavbu dodatečně hydro izolovat. Jak? To primárně závisí na vašem rozpočtu.

Větrání a odvlhčovače

Úplně nejlevnější metodou je větrání. To vás však zbaví jen vzdušné vlhkosti, například páry vzniklé při vaření. O stupínek výš jsou odvlhčovače a vysoušeče. Mějte ale na paměti, že ty řeší následek, nikoliv příčinu problému. Vlhkosti vás navíc zbaví jen dočasně, respektive po dobu, kdy jsou zapnuté. A vězte, že některé bývají velmi energeticky náročné.

Chemická injektáž a elektroosmóza

Mnohem efektivnější jsou další metody, jako chemická injektáž, v jejímž rámci se do zdí vyvrtají otvory a do nich se vpraví chemická suspenze zabraňující vzlínání vlhkostí. Podobným způsobem ji vytlačí i elektrické napětí.

Podřezání zdiva

Vůbec nejefektivnější metodou, jak zamezit průniku vody do místnosti přes základy, je podřezání zdiva. Stěny se podříznou a novou izolací oddělí od země. V reálu to probíhá tak, že se pod celým domem natáhnou neprodyšné či plastové pásy a vodotěsně slepí k sobě. Tato metoda je ale nejnáročnější a i nejdražší. Ale funguje. Na rozdíl od ostatních možná cenově dostupnějších, které problém vyřeší tak na půl.

Jedno je jisté. Pokud je v hledáčku vašeho zájmu tepelná izolace zdiva, které se potýká vlhkostí, skutečně se nejdříve musíte zbavit jí a až poté dům izolovat tepelně. Jinak vaše investice, byť z velké části dotovaná, přijde vniveč.

Rate this post
Sdílejte