Hypoteční úvěr vám pomůže k vlastnímu bytu či rodinnému domu

Hypoteční úvěr vám pomůže k vlastnímu bytu či rodinnému domu

Sdílejte

Určitě jste zaznamenali skutečnost, že ceny podnájmů po celé naší zemi stouply. Měsíčně platíme za nejmenší byty v městech běžně osm a více tisíc korun, někde je cena bez inkasa. Čím větší a modernější byt, tím vyšší nájem.

Ceny se pohybují i kolem 20 000 Kč bez inkasa, mluvíme-li o větších bytech ve městě. Není proto divu, že se rozmáhá sdílené bydlení, kdy v bytě bydlí více studentů, párů, ale také seniorů, a tento trend se rozmáhá. Stojí však za zamyšlení, zda nevyužít hypoteční úvěr a nedopomoci si díky němu k vlastnímu bydlení. Splátka se pak může pohybovat na stejné úrovni, jako se pohybuje cena měsíčního nájmu. Záleží na tom, jak velký byt nebo dům chcete a kolik potřebujete půjčit.

Výhody vlastního bydlení

Porovnáme-li život ve vlastním bytě či domě a bydlení v pronajaté nemovitosti, najdeme mnoho rozdílů. V podnájmu nikdy nevíme, kdy o něj můžeme přijít a budeme nuceni hledat si domov nový, zvykat si na nové místo, sousedy, přizpůsobit dojíždění do práce, školy a podobně. Ve vlastním bytě a domě toto neřešíme.

Ve vlastní nemovitosti si můžeme dělat co chceme. Můžeme se kdykoli rozhodnout pro rekonstrukci, změnit dodavatele plynu, elektřiny, v podnájmu tyto skutečnosti nejsou tak snadné.

Stejně tak se ve vlastním můžeme chovat volněji. Nikdo nás nekontroluje, můžeme si zvát neomezeně hosty, nikdo nás nekontroluje, majiteli jsme my a do domu či bytu vstupujeme jen my, naše rodina a ti, komu to umožníme.

Pokud máme dům se zahradou, je na nás, jak se staráme o zahradu, zda se rozhodneme pro postavení garáže, zvětšení políčka, zda si na zahradu pořídíme psí boudu s domácím mazlíčkem, necháme zabudovat bazén… U pronajatého domu toto vše musíme konzultovat s majitelem a ať chceme, nebo ne, často je jakýkoli požadavek nebo přání přijato majitelem neochotně, odmítavě.

Podnájem nechceme finančně zhodnocovat, pokud nám majitel investované peníze neproplatí. Opravy a inovace tak probíhají omezeněji, než bychom si přáli, aby se nestalo, že byt či dům zvelebíme a majitel nám neoznámil, že se máme do třech měsíců vystěhovat, protože chce např. nemovitost uvolnit pro dítko vracející se ze zahraničí.

Hypotéka je jednoduchá a přehledná

Na našem trhu najdete hypotéky účelové a neúčelové. Rozdíl v nich je ten, zda budete muset dokládat za co jste vypůjčené peníze utratili, nebo ne. U účelové hypotéky jste povinní banku informovat, do čeho peníze vložíte a průběžně jí např. rekonstrukci fotit a dokládat fakturami, účtenkami, u bezúčelové hypotéky je použití na vás. Bezúčelové hypotéky jsou proto dražší.

Co se týče doby splácení, jsou banky, které umožňují rozložit splácení až do 70 let věku žadatele, max. však na 30 let. Nejčastěji sjednávána fixační doba je 5 let, po ní budete oprávnění jak vy, tak banka, změnit podmínky hypotéky – vy můžete žádat o mírnější úročení, banka vám může navrhnout změnu opačnou. Bude záležet, jaké budou celkové podmínky hypoték za danou dobu.

Některé společnosti umožňují čerpání hypotéky ihned po jejím schválení, splácení mimořádnými splátkami bez poplatku, splácení bez poplatku přerušit nebo změnit výši splátky a podobně.

Hypotéka na dům i hypotéka na byt vám umožní bydlet komfortněji a důstojněji. Přestaňte platit měsíční podnájem a za stejné peníze splácejte nemovitost, která bude nakonec vaše. Zajistíte tím na stáří celou rodinu.

 

Rate this post
Sdílejte