Restartujte svoji postel – pořiďte si novou matraci

Restartujte svoji postel – pořiďte si novou matraci

Sdílejte

Probouzíte se unavení, s bolestí hlavy, zad či svalů? Nejspíš vaše matrace dosloužila, anebo vám prostě nesedí. Pořiďte si novou – zdravotní.

Zdravotní matrace nejsou jen pro lidi s vážnými onemocněními pohybového aparátu, či pro starší lidi. Dnes jsou doslova synonymem pro kvalitní matrace. A zatímco ještě před pár lety byly i synonymem pro matrace předražené, dnes už tomu tak není.

Jak si vybrat správnou matraci?

Důležitým kritériem při výběru jsou samozřejmě rozměry vaší postele. Nejde jen o to, jestli je vaše manželská postel pro matraci 160×200 cm, nebo je pro vás tou správnou matrace 180×200 cm. Někdy je prostě třeba uvažovat i nad tím, jestli nepotřebujete raději dvě různé matrace 90×200 cm, než jednu spojenou. Důvodem mohou být zcela odlišné preference partnerů, ale někdy i velice odlišná hmotnost manželů.

Výběr dále ovlivňují naše již zmiňované osobní preference, a to zejména na tuhost a tvrdost matrace a na její typ. Neznamená to však, že v jiném věku nezačneme preferovat jiný. Výběr parametrů matrace je na věku velice závislá. Stejně tak na našem aktuálním zdravotním stavu. Zajímat nás bude složení a materiál matrace, její zónovost i materiál potahu.

Nepodceňujte nosnost matrace

Mnohdy si vybereme propracovanou zdravotní matraci, ale zapomeneme na jednu důležitou věc. Na to, kolik vážíme. Nesprávně zvolená nosnost matrace dokáže zcela vynulovat všechny pozitiva, která matrace našemu tělu nabízí. Nemluvě o tom, že matraci přetížíme a zcela zásadně zkrátíme její životnost. Proto vždy dbejte na to, aby měla matrace nosnost alespoň o 5 kg vyšší, než je vaše stávající hmotnost. Platí to jak pro jednolůžkové matrace 90×200 cm, tak větší partnerské. Máte vyšší hmotnost, žijete sám a chcete si dopřát skutečné pohodlí? Pořiďte si pohodlnou postel pro matrace 140×200 cm.

Podívejte se na pár triků pro výběr matrace

· Chcete skutečně extra měkkou matraci? Vyberte si latexovou nebo ze studené pěny.

· Potřebujete postel pro seniory trpící kloubními potížemi? Zvolte si tu z Visco pěny.

· Hledáte matraci, která udělá dobře vaší páteři? Vhodné jsou středně tuhé matrace z různých materiálů. Hodí se i vyztužení kokosovým vláknem nebo koňskými žíněmi.

· Máte nějaké to kilo na víc? Zvolte tvrdou matraci.

· Neumíte si tvrdost vybrat? Řešením jsou matrace, které mají na každé straně jinou tvrdost.

Rate this post
Sdílejte