Jak šetřit vodou na zahradě?

Jak šetřit vodou na zahradě?

Sdílejte

Frog 3445450 640I když ve srovnání s 80. léty minulého století jsme, pokud jde o spotřebu vody, na polovině, stále s ní plýtváme. Konkrétně vodou pitnou, jejíž úprava je nákladná a zatěžuje také životní prostředí. Způsobů, jak ušetřit třeba na vlastní zahradě, je skutečně mnoho a je dobré se na ně zaměřit.

Podle statistik je největším spotřebitelem vody v ČR zemědělství. To spotřebuje až 75 % vody, 20 % vody průmysl a 5 % pak domácnosti. Data vychází se závěrů konference Voda a sucho, která proběhla v loňském roce na Ministerstvu zemědělství. Pojďme být šetrnější než zemědělci a naučme se staronovým dovednostem, jak šetřit vodu na zahradě.

Nevěřte návodům pro osázení ploch rostlinami

Základem permakultury, což lze v zjednodušení nazvat návratem k přirozenému pěstování plodin, je nenechávat nepokrytou plochu mezi rostlinami. To totiž způsobuje odpařování vody z půdy a ta pak ztrácí více vláhy, než když se o ni pere na jednom místě více rostlin. Rostliny je vhodné kombinovat i z jiných důvodů. Nebojte se též rostliny sázet o něco hustěji, než se píše v návodech k pěstování, a ještě lépe mezi sebou kombinujte různé druhy zeleniny, dokonce zeleninu a ovoce, či přidejte květiny.Mají se rády a radí to už název knížky od Louise Riotte – Mrkev miluje rajčata. Podobně dobrých rad v knize najdete mnohem více.

TIP: Zajímají vás další tipy na úspory vody?

Spřátelte se s plevelem

Podobně užitečnou službou vám však udělá plevel. Podle moderních postupů pěstování je čistě odplevelený záhonek snad to nejhorší, co mu můžete udělat. Plevel skvěle zadržuje vodu a mnohdy též umí odlákat škodlivý hmyz od užitkových rostlin. Existuje navíc mnoho druhů jedlých plevelů, které vás překvapí tím, jak skvěle chutnají. S jednou zálivkou vypěstujete i exoticky chutnající plevel, který se třeba dříve pěstoval místo salátu.

Mulčujte

Mulčování, tedy pokrytí půdy organickou hmotou, je ideálním způsobem, jak udržet u rostlin vláhu bez nutnosti permanentního zalévání. I když se třeba o posečené trávě říká, že z půdy odebírá dusík, je vždy užitečnější půdu více zásobit kompostem, než se kvůli nedostatku dusíku vzdávat mulčování. Trvalkové záhony vždy mulčujte netkanou textilií a třeba kůrovým mulčem. Vydrží celou sezónu bez zálivky. Pod stromy se hodí posekaná tráva, do jahodníku je nejlepší drcená sláma. Zemědělci ji zaorávají, určitě vám nějakou dají či prodají pro vaši zahrádku.

Zalévejte dešťovkou

Odchytávat dešťovou vodu se vyplatí, i když máte vlastní studnu. V posledních suchých létech se ukázalo, že ani dříve na vodu bohaté studny nejsou bezedné. Navíc dešťová voda je měkká, rostlinám více svědčí. Máme ji v sudech, kde má optimální teplotu pro zalévání. 7° voda ze studny umí třeba paprikám způsobit takový šok, že se zastaví v růstu.

TIP: Zjistěte si více o dotacích Dešťovka.

Udělejte kapkovou závlahu

Na první pohled se to nemusí zdát, ale kapkovou závlahou nešetříte jen čas, který musíte věnovat zalévání, ale též vodu. Podle propočtů šetří tento způsob zavlažování 50 až 75 % vody na zálivku. Vždyť taky byla vynalezena v Izraeli, kde se díky ní daří zemědělství i v extrémně suchých pouštních podmínkách.

Šetřit vodu se vyplatí

Úspory vody v domácnosti vedou k významnému snížení nákladů v rodinách. Možnosti, jak snížit spotřebu vody hledejte v kuchyni, v koupelně i na toaletě. Změnou našeho chování i výměnou spotřebičů dokážeme výrazně snížit spotřebu vody.

Rate this post
Sdílejte