Ekonomika kvůli covidu padá, ceny nemovitostí však dále rostou

Ekonomika kvůli covidu padá, ceny nemovitostí však dále rostou

Sdílejte

Bydleniastyl.cz Finep Cz Uvodni

Zatímco český HDP klesl ve druhém čtvrtletí roku 2020 o 11 %, cena nemovitostí nadále roste. Ve stejném období se ceny realit zvýšily v průměru o 2,4 %. Nejstrměji rostly v hlavním městě.

157 400 Kč. Za tuto částku jste mohli ve druhém čtvrtletí roku 2020 koupit metr čtvereční v historickém centru v Praze 1. Nejlevnější bydlení v Praze má pak adresu končící číslovkou 9. V Praze 9 byly nemovitosti k mání za průměrnou cenu 80 900 Kč za metr čtvereční.

Ve zbytku republiky se byty nabízejí tradičně výrazně levněji, ale i tam ceny rostly. V krajských městech průměr dosahoval na 67 000 Kč za metr čtvereční.

Růst způsobily hlavně investice a výhodné hypotéky

Tři hlavní faktory stojí podle odborníků za faktem, že i přes to, že se řada firem, OSVČ i zaměstnanců potýká s obrovskými finančními problémy, ceny nemovitostí rostou.

  1. Lidé, kteří chtějí uložit své peníze v době krize bezpečně, si často vybírají nemovitosti jako investici s nejnižším rizikem. Z podobného důvodu v krizi roste také cena zlata.
  2. Momentálně banky stále nabízí velmi výhodné podmínky hypotečních úvěrů nízké úročení i možnost snižování splátek.
  3. Celkový nedostatek nemovitostí související mimo jiné s pomalejším dokončováním novostaveb – ať už kvůli nejisté ekonomické situaci nebo nedostatku pracovních sil.

Bydleniastyl.cz Finep Cz 01

Ceny bytů rostou po celé Evropě

Podobná situace panuje i v jiných evropských zemích. Například na Slovensku cena nemovitostí kvartálně vzrostla v průměru o 3,6 %, meziročně dokonce o 11,2 %, což je nejrychlejší tempo od předkrizového roku 2008.

Podobně jsou na tom i další evropské, ale i světové země. V sousedním Německu rostly nemovitosti podobně jako na Slovensku o 11 %.  V zemích G7 se ve druhém čtvrtletí zvýšily ceny bytů a domů průměrně o 5 %.

Rezidenční nemovitosti (nekomerční bydlení – například družstevní byty) se všeobecně považují za odolné vůči krizi. Navíc poptávka po rodinných domech a bytech v současné situaci převyšuje nabídku.

Opačná situace ale pravděpodobně nastane u komerčních nemovitostí. Odborníci předpokládají, že komerční objekty mohou klesnout s cenou až o 20 %. Týká se to především kancelářských prostor a gastro provozů.

Autor článku: Martin Knižátko

Rate this post
Sdílejte