Kde jsou třeba protipožární dveře

Kde jsou třeba protipožární dveře

Sdílejte

O Hl Foto Sd 101 CzOchrana proti požáru by neměla být podceňována majiteli bytů ani domů. Protipožární vlastnosti vchodových dveří v panelových domech jsou dokonce dané zákonem. Tuto povinnost ukládá stanovisko Ministerstva vnitra, které jednotlivé bytové jednotky vnímá jako požární úseky. Protipožární dveře v tomto případě nechrání jen jejich majitele, ale i ostatní obyvatele domu. To je také důvod, proč dveře do paneláku musí být opatřeny certifikátem požární odolnosti.

Ovšem nejenom vchodové dveře, ať již dveře do paneláku stejně jako dveře do bytu, musí mít protipožární úpravu. Jsou i jiná místa uvnitř objektů oddělená dveřmi, kde je požární odolnost nutná. Typickým příkladem jsou kotelny rodinných domů, rozvodny bytových domů, dveře do spojnic chodeb technických částí budov, případně přechody z garáží do bytových jednotek.

Sd101 1

Požární odolnost

Tento údaj udávaný v minutách představuje dobu, během níž dveře ohni a vysokému žáru odolají. Na trhu se setkáte s dveřmi, které plamenům odolají půlhodinu, ale také dobu šestinásobně delší.

Třída E1, nebo EW?

Vaší pozornosti by dále neměly uniknout třídy E1 a EW, které majitele informují o místu, kde dochází k měření teploty sálajícího tepla ze dveří. Důležitým parametrem, kterou protipožární dveře musí disponovat, je také jejich kouřotěsnost. Ta se označuje písmeny SC a majiteli poskytuje informaci o tom, zda dveře propouštějí kouř. V případě volby konkrétního modelu je na místě konzultace s odborníkem.

Sd101 5

Novinka v nabídce firmy NEXT – certifikované protipožární dveře PD30

V portfoliu renomovaného českého výrobce bezpečnostních dveří NEXT nově najdete „obyčejné“ dveře s certifikátem požární odolnosti NEXT PD30 určené právě do kotelen, rozvoden či spojnic chodeb. Jedná se o první a jediné dveře NEXT, které nejsou bezpečnostní. Dveře PD30 jsou vybaveny masivním, certifikovaným protipožárním zámkem a 3D pantem umožňujícím přesné seřízení a hladký chod dveří. Ty jsou navíc velmi precizně zpracovány a díky pozinkovanému krytí lakovanému v barvách RAL na pohled i skvěle vypadají.

Rate this post
Sdílejte