Největší developerské projekty v Praze

Největší developerské projekty v Praze

Sdílejte

SmichovNaše hlavní město je místem obrovských možností. Developerům nabízí zejména nevyužité brownfieldy a rozsáhlé pozemky na okrajích Prahy. S rostoucí populací a se zvyšováním životních standardů tak vzniká řada moderních novostaveb kladoucích důraz na komfort, vysoký standard a životní prostředí. Zašedlé čtvrtě rozkvétají díky novým developerským projektům, a to jak v přeneseném významu, tak doslova.

Projekt Smíchov City – Sever

V září loňského roku byla zahájena výstavba nového developerského projektu na Smíchově. Pozemek smíchovského nákladového nádraží s rozlohou 210 000 m2 bude přeměněn v multifunkční čtvrť s novými lukrativními bytovými bloky, moderními kancelářemi a obchody.

Po patnácti letech plánování a příprav dostal developerský projekt zelenou a plánované dokončení první etapy Smíchov City – Sever připadá na rok 2022. Čtvrť bude rozdělena do několika domovních bloků různých architektonických ateliérů. Odlišné typy novostaveb by měly zaručit rozmanitost prostředí, plného stromořadí a relaxačních zón.

Výstavba Smíchov City – Sever je rozdělena do tří epizod. První fáze zahrnuje výstavbu administrativních budov, během dalších dvou pak má vzniknout na 400 bytových jednotek. A to dispozičně řešených od garsonek až po 5+kk a střešní apartmány. Dalším benefitem rezidenčního bydlení budou uzavřené blokové zahrady a podzemní garážová stání. Developerská společnost Sekyra Group, a.s. plánuje po dokončení Smíchov City – sever další projekty na Praze 5.

Suomi Hloubětín v severském stylu

V Praze 9 vzniká nová čtvrť nesoucí název Suomi Hloubětín. Je inspirována skandinávským stylem, jehož popularita v Evropě v poslední době roste. U poslední, deváté etapy, byla dokončena hrubá stavba a je z více než poloviny prodaná. Byty v Suomi Hloubětín jsou dispozičně řešeny od 1+kk do 5+kk. K bytům náleží sklepní kóje, balkony, terasy či předzahrádky. K dispozici budou majitelům bytů venkovní či garážová stání.

Rezidenční bydlení o 874 jednotkách společnosti YIT Stavo, s.r.o. je nyní téměř vyprodané. Jedná se o lukrativní lokalitu plnou zeleně, restaurací, obchodů se základní a mateřskou školou. Za zmínku stojí i nová cyklostezka, které povede kolem nové čtvrti a rezidenty zavede až za Prahu.

Nová Parková čtvrť Žižkov

Na místě nákladového nádraží Žižkov je naplánována jeho kompletní přeměna na obytnou, funkční a parkovou čtvrť za devět miliard korun. Zahájení projektu se nicméně stále odkládá z důvodu prohlášení historické budovy nádraží kulturní památkou. Zachování a řádná rekonstrukce původní budovy, a její další využití, je tedy stále předmětem řešení mezi developery, památkáři a Českými drahami.

Developerský projekt Parková čtvrť společnosti Central Group nabídne rozsáhlý komplex zhruba 2400 luxusních bytů různých dispozičních řešení. Nebudou zde chybět obchody, školka ani restaurace.

Původně plánované administrativní a obchodní budovy by se staly příliš velkou zátěží pro Žižkovskou infrastrukturu, a tak se developer rozhodl o vhodnějším využití pozemku o rozloze necelých 130 tisíc m2. Vzniknout by mělo atraktivní rezidenční bydlení plné venkovních relaxačních zón.

Rohan City – rekonstrukce Rohanského ostrova

Také bývalý Rohanský ostrov na Karlíně projde zásadní změnou. Tamní brownfield a okolní pozemky s celkovou rozlohou přes 20 hektarů se díky Sekyra group, a.s. přemění v multifunkční místo k bydlení. Celý projekt za zhruba 14 miliard korun by měl být hotov za deset let až patnáct let.

Dokončení prvních dvou bytových domů a kancelářských budov je naplánováno na rok 2023. Exkluzivní byty u řeky Vltavy s splňují ty nejvyšší požadavky kladené na životní standard a na životní prostředí.

V následujících fázích projektu developer nabídne další několikapatrové obytné novostavby na jižní straně ostrova. Mimochodem, díky nim v místě vznikne z důvodu odlehčení infrastruktuře nový most přes Vltavu, který propojí nově vzniklou čtvrť s Braníkem a Podolím na druhém břehu řeky. Chybět nebudou ani rozsáhlý park, klinika, obchody, kavárny a další vítané prvky občanské vybavenosti.

Revitalizace nejen pražských brownfieldů je v současné době mezi developery velkým tématem. Občané jistě ocení krásné přeměny industriálních ploch na nové obytné čtvrti plné života a s parky, které zajistí čerstvější ovzduší a místa k relaxaci.

Jaký z projektů vás zaujal nejvíce? Co si o revitalizaci pražských brownfieldů myslíte vy? Podělte se o váš názor s ostatními.

Rate this post
Sdílejte