Dokonalou relaxaci vám nabízí terasa nebo pergola

Dokonalou relaxaci vám nabízí terasa nebo pergola

Sdílejte

terasa

Zahrada a terasa u domu – to je sen každého, kdo si chce užívat co nejdelší čas na čerstvém vzduchu, posedět s rodinou nebo přáteli, grilovat nebo jen relaxovat. Jenže k tomu, abyste na terase byli chráněni i před příliš palčivým sluncem nebo deštěm, potřebujete zastínění nebo pergolu. Kryté pergoly u domů patří k nejžádanějším, jsou krásným doplňkem. Pokud máte velkou zahradu a počítáte s tím, že v pergole budou úložné prostory, větší množství zahradního nábytku, krb a udírna, pak pergolu postavte v zahradě. Proč jsou pergoly a zastřešené terasy tak oblíbené? Jsou funkční, praktické a zároveň elegantní. Svým majitelům nabízejí ideální prostor pro trávení volna ve všech ročních obdobích a za jakéhokoli počasí.

Plánujte dopředu

Než se rozhodnete, zda zvolíte zastínění terasy markýzou nebo některým ze systémů stínění či postavíte zastřešenou pergolu, důkladně si promyslete, komu a jak by terasa a pergola měly sloužit. Vyjděte z toho, pro kolik osob budete potřebovat prostor a jak často budete pergolu používat. Budete na terase s pergolou pouze odpočívat, nebo zde budete pořádat sešlosti, oslavy, grilovačky a strávíte zde podstatnou část dne? Podle toho volte velikost a výbavu a také to nejlepší místo. Toužíte-li po soukromí a stačí vám menší pergola, můžete ji umístit za dům, pokud potřebujete prostor, zvolte větší typ, zastřešení, zastínění i z boku a lze ji navázat přímo na dům. Postavit ji může specializovaná firma, je možno zakoupit hotovou stavbu nebo stavebnicový systém nebo si pergolu postavit zcela sami.

Pergola pro celoroční použití

Jestliže byste chtěli pergolu používat pouze v létě, můžete zvolit variantu bez zastřešení, případně doplněnou popínavými rostlinami. Pergoly s pevnou střechou lze využívat i za špatného počasí a některé i celoročně. Ty mohu být vytápěné a ze stran ošetřené roletami. Dobrou volbou může být bioklimatická pergola, která umožňuje rozdělit střechu na sekce, které je možno samostatně ovládat. Lze regulovat pozice slunečních paprsků, proudění vzduchu, tepla nebo světla. Její lamely lze ovládat dálkově a dají se naklápět, takže se reguluje intenzita stínění a při zavření dovnitř neprší. I tento typ pergoly může stát samostatně, nebo být ukotven ke stěně domu.

Aby byla pergola útulná

Ať si vyberete klasickou dřevěnou pergolu nebo pergolu z hliníku, nebude dokonalá bez patřičného vybavení. Na co byste v každém případě neměli zapomenout? Jde především o venkovní nábytek. Útulné zařízení pergoly doplňte stolem a odkládacími stolky, sedačkami s patřičným polstrováním a spoustou doplňků a dekorací, které vytvoří originální atmosféru. Na větší terasu můžete umístit také závěsné křeslo nebo houpací síť. Sezení doplňte pohodlnými polštářky, na stůl umístěte vázičku, pro stolování si pořiďte stylové nádobí. Na trámy zavěste například lapače snů, zvonkohry a další oblíbené předměty. Chcete-li pergolu užívat celoročně, není od věci zakoupit venkovní vytápění. Samozřejmostí by měly být lapače hmyzu, které umožní nerušené večerní posezení. Lampy a lampičky nebo světelné řetězy se pak postarají o dostatečné stylové osvětlení.

Rate this post
Sdílejte