Nastala doba zkracování aneb jak když jabloně zvou zpět do zahrad!

Nastala doba zkracování aneb jak když jabloně zvou zpět do zahrad!

Sdílejte

tlo 18 32 cutting branch app 09 ci20 96 dpi (jpg)Že ještě není jaro? Míza ale ve vašich stromech pomalu ožívá. Proudí do kořenů a postupně i do větví. Zatím je stromoví holé bez lístků, takže si můžete jednodušeji rozvrhnout, jaký řez právě váš strom potřebuje. Jabloně, hrušně, ale i třeba angrešty nebo dokonce zlaté deště jsou odolnější a již během předjaří připravené na střih a řez větví. Jiné ovocné stromy či keře je ovšem vhodné ořezávat až během období vegetačního. Tedy nejdříve od dubna. A to proto, že dříve by jim řez mohl způsobit zbytečně omrzliny, vysychání nebo napadení škůdci. A to je přesný opak toho, co vy potřebujete. Cíl je totiž jasný, co nejlepší úroda a vysoká životnost stromů.

tlo 18 32 cutting branch app 03 ci20 96 dpi (jpg)

Máte na zahradě jabloně či hrušně? Potom již pro vás pomalu nastává čas se do zahrady po zimě vrátit a udělat pár zmlazujících řezů.  Míza se pomalu zvedá do kmenů a kořeny začínají upevňovat pozici vašich ovocných stromů. Na třešně, slivoně či broskvoně je stále ještě brzy. Těm byste nějakým tím řezem způsobili spíše vysychání, omrzliny a v horším případě i různé houbovité neduhy. Ale jádřince, ty už se na shození pár větviček těší. A stejně tak během teplejších dní i například angrešt, vinná réva či různé druhy okrasných keřů jako je zlatý déšť.

1444020 std 01 96 dpi (jpg)Nezapomeňte si tedy na takovou práci vzít i nůžky, které se postarají o přesný a ostrý řez. Pomohou vám bateriové nůžky na větve Kärcher TLO 18-32 Battery. Pevná, ostrá, dvojitá čepel nůžek odstřihne větev o průměru až 3 cm čistě a přesně. Nůžky jsou konstruovány tak, aby s nimi bylo možno dosáhnout i na větve ve větší výšce, doslova protáhnou vaši ruku až o 91 cm, čímž pohodlně provedete řez až ve výšce cca 2,5 m.  Nemusíte proto používat štafle a budete pohodlně pracovat ze země. Nůžky jsou navíc vybaveny šikovným hákem, kterým snadno uvolníte odstřižené větvě z koruny stromu. Baterie 18 V / 5 AH vydrží na jedno nabití až 750 řezů, což je pěkná řádka stromů. Baterii je možné použít i pro další zahradní stroje Kärcher na platformě 18 V. Tyto nůžky se mohou stát důležitým pomocníkem, který vám usnadní řez stromů po celý rok.

Pokud se chcete dozvědět ještě více o pomocnících Kärcher, klikněte na www.karcher.cz nebo www.svetcisteni.cz.

Rate this post
Sdílejte