Pozor na klíšťata! Následky nemocí přenášených klíšťaty mohou být závažné

Pozor na klíšťata! Následky nemocí přenášených klíšťaty mohou být závažné

Sdílejte

klistata

Malý roztoč schopný způsobit velké zdravotní problémy. I tak by mohla znít stručná charakteristika drobného tvora, s nímž se alespoň někdy v životě setkal snad každý z nás. Klíšťata totiž nejsou v naší přírodě nijak vzácná. Spíše naopak. Jejich kousnutí sice většinou způsobí jen drobnější zánětlivou reakci, ale přesto umějí přenášet závažná onemocnění, která mohou ohrozit život. Lze se jejich vážným následkům nějak bránit?

Jak přelstít klíšťata?

Klíšťat žije v naší přírodě několik stovek druhů — nejrozšířenější je klíště obecné, které má také na svědomí značnou část případů vážných onemocnění, mezi něž patří především klíšťová encefalitida a lymská borelióza.

Pozor na klíšťata je třeba dávat především v letní sezóně. Nejaktivnější bývají v období mezi květnem a říjnem, což je zároveň období, kdy mnozí z nás tráví více času v přírodě, čímž se riziko potenciálního setkání s těmito přenašeči citelně zvyšuje.

Klíšťata se obvykle vyskytují na vlhkých místech, jako jsou listnaté či smíšené lesy, louky, ale také třeba parky — zkrátka přesně na těch místech, která patří mezi oblíbené letní cíle dospělých i dětí.

Prevence i včasný zásah proti parazitům

Než do přírody vyrazíte, je tak vhodné použít nějaký z odpuzujících prostředků a repelentů. Po každé vycházce či výletě by pak mělo být samozřejmostí prohlédnout pečlivě celé tělo, včetně hlavy, podpaží a kožních záhybů. Pokud víte, že vyrážíte do oblasti s vyšší pravděpodobností výskytu klíšťat, zvolte raději uzavřenou obuv a případně dlouhé kalhoty. Klíšťata se totiž vyskytují především při zemi, ze stromů na vás rozhodně nespadnou.

V případě, že už si domů nějakého toho parazita přisátého na kůži přinesete, je vhodné okamžitě jednat a pokusit se ho odstranit. Čím dříve tak učiníte, tím snadněji se klíštěte zbavíte a také riziko nákazy jakoukoli nemocí bude výrazně nižší. Pro vytažení klíštěte použijte ideálně pinzetu, naopak se nedoporučuje klíště čímkoliv mazat nebo s ním otáčet.

Ránu vydezinfikujte a v průběhu několika dalších týdnů pečlivě sledujte. Červená skvrnka na kůži obvykle sama do několika dní zmizí. Pokud by se ale naopak začala zvětšovat či vytvářet zarudlý kruh se světlým středem, je vhodné neprodleně vyhledat lékaře.

Takovéto změny mohou totiž indikovat nákazu lymskou boreliózou či jiným podobně závažným onemocněním, jež s sebou mnohdy přináší těžké a dlouhodobé zdravotní následky.

Vhod může přijít očkování a životní pojištění

Proti rizikům klíšťové encefalitidy se lze bránit například i očkováním, které po ukončené vakcinaci poskytne ochranu před touto nemocí po celé tři roky. Proti borelióze ovšem v současné době očkování neexistuje, ačkoli dobrou zprávou je, že vývoj vakcíny se už posunul do poměrně pokročilé fáze.

Vážné následky nemocí přenášených klíšťaty lze ale také pojistit. Například u Kooperativy můžete tato rizika zahrnout do standardního a oblíbeného životního pojištění FLEXI. S ním získáte jistotu, že v případě, že některou z těchto chorob onemocníte a odnesete si závažné následky, budete se díky vyplacenému pojistnému plnění moci plně soustředit na zotavení.

Rate this post
Sdílejte