Zdravá kuchyně v domácích podmínkách

Zdravá kuchyně v domácích podmínkách

Šnekový odšťavňovač
Šnekový odšťavňovač

Neustále se mluví o tom, jak je důležité žít kvalitně, zdravě, mít dostatek pohybu a tím se vyvarujeme obezitě, civilizačním chorobám a zdravotním problémům. Proti tomu samozřejmě nelze nijak diskutovat a nelze nic namítat. Měli bychom se však zamyslet nad tím, co udělat doma a co si pořídit do domácnosti, abychom takto mohli například denně upravovat svou stravu. Velmi oblíbenou kategorií ve výživě je tak konzumace čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Jaký si ale pořídit produkt do kuchyně a jaké jsou možnosti výroby tzv. fresh šťáv?

Robot, odšťavňovač nebo struhadlo

Pamatujete, jak se dříve dělala ovocná šťáva? Nastrouhat na co nejjemnější části, poté například hodit do bavlněné látky, uzavřít a mačkat nad miskou, kam kape šťáva? Malá účinnost, velká práce a samozřejmě nepořádek po celé kuchyni. Toto asi nebude správná cesta pro denní výrobu čerstvé šťávy.

Skvělým tipem do domácnosti tak může být kuchyňský robot. Ten má bohaté příslušenství, které obsahuje například i odšťavňovač. Je to spíše jen doplňková funkce, které často také není vhodná na dennodenní použití, ale v případě nouze se může hodit. Efektivita tu jistá je, ale nemůžeme například odšťavňovač tvrdé ovoce nebo zeleninu či jsou často průměry pro vhazovanou zeleninu nebo ovoce příliš malé a musíme vše nadrobno krájet.

Odšťavňovač jako součást kuchyně

Myslíme-li to se zdravou stravou vážně a čerstvé šťávy by měli být nedílnou součástí naší výživy, nelze doporučit nic jiného, než koupi odšťavňovače. A vybírejme hned z několika druhé. Klasický odšťavňovač za nízkou cenu, dražší s mnoha funkcemi a příslušenstvím nebo absolutní špička na trhu, tedy šnekový odšťavňovač.

Pokud si chceme občas udělat šťávu z hroznového vína, jablek nebo rajčat, stačí obyčejný odšťavňovač za nízkou cenu. Kdo si chce dělat pravidelně větší množství i z tvrdších druhů, měl by volit něco dražšího a kvalitnějšího. Již zmíněný šnekový odšťavňovač může být skvělou volbou i do jiných příprav potravin. Nedělají jim problémy ani výroby zmrzliny, dokážou vyrobit i některé druhy těstovin nebo lze odšťavňovač i problematické obilné trávy.

Interiér ve spojení moderny s klasikou

Interiér ve spojení moderny s klasikou

kuchyneVybavení domácnosti je někdy opravdu vysokou investicí. Ovšem záleží jen a pouze na nás, jak naše domácnost bude vlastně vypadat. Trendy nebo raději klasika? Pojďme nahlédnout pod pokličku toho, co vlastně čeští obchodníci nabízejí.

Moderna nebo klasika?

Základním rozdělením vybavení domácnosti může být určitě rozdělení na moderní interiér a na klasický interiér, konkrétně vybavení. Pokud hovoříme o novějších prvcích, poznáme je podle nevšedního designu, barev, ale i materiálu. O tom si samozřejmě povíme více. Kdežto klasické vybavení může mít specifické rysy, může být vyrobeno z masivu či může napodobovat určité historické období.

Nelze jednoduše říct, která z těchto cest je správná, ale s jistou dávkou nadhledu si můžeme udělat srovnání v některém z velkých obchodů s nábytkem a to třeba rovnou na internetu. Je důležité se rozhodnout, do jakého stylu si chci domácnost vybavit. Kombinovat klasický styl a vzhled s absolutní modernou je samozřejmě špatná volba.

Moderní může být kvalitní

vestavene-skrineLidé mají na moderní věci často negativní názor. Co se týká nábytku a celkově doplňků, jakbysmet. Samozřejmě je to tím, že přichází něco nového a zažitá věc je prostě pro nás lepší a příjemnější, než se přizpůsobit něčemu nezvyklému.

Negativně bývá hodnoceno provedení nových kusů nábytku nebo celkově zpracování interiérových doplňků. Je to především tím, že se kombinuje velké množství materiálů. A tak kuchyně může být z plastu a obývák zase z polystyrenu. Zní to jako nesmysl, ale v podstatě to tak je. Každý se již setkal s levnou polystyrenovou poličkou, která ale zaujme svým specifickým vzhledem.

Klasické není staromódní

Zavděčit se nikdy nelze a tak část populace klasické věci nenávidí. Zastaralé, okoukané a nemoderní. Některé z argumentů proti. Ale co si říct přesně opak? Nadčasové, originální a nestárnoucí? Klasika je prověřena věky a tak i kvalitní provedení ji svědčí o to více.

Nejlepším příkladem mohou být vestavěné skříně, které sice jsou výdobytkem naší doby, ale jsou často dělány i v kvalitním provedení původního klasického vzhledu.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (čtvrtá část)

Deska ze skla

Jak je na tom sklo? I v kuchyňských deskách má své místo. Asi někdo podotkne, že deska ze skla musí být křehká, a tak se dá snadno rozbít, jenže nové technologie umí vytvořit sklo, které vydrží náročné práce při vaření. Má hladký povrch, takže se snadno čistí.

Aby deska ze skla vydržela občasné nárazy či teplé hrnce, musí se vyrobit z tvrzeného skla. Není problém na desce naklepávat plátky masa na nedělní řízky a položit na ni horkou právě dodělanou bramborovou kaši v hrnci či pánvičku po smažených řízcích.

Až kolem dvou set barev poskytuje deska ze skla, což není vůbec málo, a jistě najdete tu svojí, která bude vynikat s ostatním nábytkem a vybavením.

Abyste předešli poškrábání a skvrnám po vodě, můžete tomu předejít speciální úpravou povrchu. Úžasná je i její tloušťka. Má pouhých deset až dvanáct milimetrů.

 

Deska z nerezu

Pracovní desky z nerezu můžeme často vidět v kuchyní, kde se vaří více jídla. Je to možná proto, že snese jak mokro, výpary od velkých kotlů, či odolají zátěži, jenž je na ně kladen skoro celý den. Nikde nevidíte žádnou rez.

Je praktická, jednotvárná. Bude zvládat snést na svém povrchu horké nádobí. Chcete matný či lesklý vzhled? A co údržba, díky speciálnímu přípravku na nerezu, lze snadno čistit.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (třetí část)

 

Deska ze žuly

Pokud se zahledíme na desku ze žuly, jde o něco jiného, něco vynikajícího. Snese náraz kvůli své tvrdosti, svojí stavbou snáší horké hrnce, chemické látky a čistění a pečování je snadné. Velký výběr barev vám přidává k tomu, aby tato deska ze žuly patřila mezi horké kandidáty, i když cenou je někde jinde, než lamino desky, ale za to jakou má skoro nekonečnou životnost, za to by mohlo stát, přemýšlet o ní. Nemyslíte?

 

Deska z umělého kamene

Není vyjímkou využití v dnešní době umělého kamene. Je složen z drti horniny, přidané pryskyřice a barviv. Lidé si docela tento materiál oblíbili. Tento materiál řadíme mezi tvrdé materiály, kdy oplývají i odolností. Žádná špína nikam nezaleze, protože tu nejsou žádné póry. Nepřekvapí je ani teplý hrnec. Nebojí se také chemických látek. Prostě skvělý materiál pro vyrobení pracovní desky.

Vrcholem je životnost, dokonale se zbavíte škrábanců a máte výběr z několik barev. Nikde nenajdete jakoukoliv spáru, špína má tak tabu.

 

Deska z ušlechtilého betonu

Je si hodně podobná s deskou ze žuly, akorát se jinak zpracovává. Není mu cizí vyšší teplota, umí si lehko s ní poradit. Tvrdost jméno této desky, měla by přeci něco vydržet, když je z betonu. Barviček nabízí plnou hrst, neměli byste se obávat, že nenajdete tu svoji. Omývat a omývat, tak to tu neplatí, deska nevyžaduje péči každou hodinu. Jaké hospodyňce by se také chtělo, když je ráda, že uvaří dobré jídlo, a pak si po běhání v kuchyni raději odpočine.

I když si každý při vyslovení možná představí beton někde venku, jenž má společné vlastnosti jako ušlechtilý beton. I tvárnost a odolnost proti teplu je spojuje. Ale pozor, žádný kontakt s horkými předměty. To je jediné, co tyto dva materiály rozděluje. Mohou se tak objevit malé prasklinky, skvrnky atd. I když jsme vám psali, že odolá proti teplejším hrncům, tak ale ne horkým. Je dobré po ukončení práce, celou kuchyňskou linku utřít.

 

Deska z keramiky

Ti, co neodolají keramice asi budou velmi spokojeni, když jim nabídneme možnost desky právě i z keramiky. Je pravda, že její využití je spíš na takových místech, jako jsou chaty, rekreační bydlení, aby se spíše chlubila svým vzhledem, než použitím. Nebojte se, že by nestála ani za starou grešli, to nikoliv. Nepřijde si na ní voda ani nečistoty. Hraje tu velkou roli též její příznivá cena.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku (druhá část)

 

Pracovní deska z masivního dřeva

Masivní deska se vyrábí z javoru, břízy, dubu, buku, ořech a z borovice. Z toho bříza a borovice patří mezi ty měkké dřeviny. Výroba desky z masivu není tolik náročná, díky její tvárnosti a zpracování. Odolnějším materiálem proti vodě je bambus, či větší zátěž deska z teaku.

Má však svoje mínusy. Není tak odolná proti nárazům a mokru. Aby se vyhnulo rychlejšímu opotřebování, je dobré dřevo potírat přírodním olejem a voskem, tito pomocníci mají pomoci, aby dřevo déle vydrželo a bylo aspoň trochu odolné před vlhkem. Některé se i lakují, aby zvládly nápor kuchaře či kuchařinky, kteří na této desce budou v kuchyni pracovat.

 

Pracovní deska z laminátu

Proč právě přemýšlet na lamino deskou? Protože cenově je přijatelná, a když se podíváme na její čištění, tak je bez problémů a snadné o proti desce z masivu, která potřebuje určitou péči. Čím dále vyniká? Pestrou paletou barev. Jestliže spíše holdujete dřevu, tak ani to není problém. Nabízí i tuto vymoženost.

Když to celé shrneme, tak její funkce, kterou by měla poskytnout je dobrá i s celkovou pečovatelskou údržbou, ani v barvách není zaostalá. A cena se pohybuje v oblasti pro každého přijatelné. Lamino desky nezapomínají ani na ty, co mají rádi něco, co vynikne v jejich interiéru, tím je extravagance. Tudíž vám nabízí mnoho příznivých možností, než negativ.

Pakliže máte pochyby, jestli lamino deska bude opravdu vypadat jako dřevo, ničeho se obávat nemusíte. Díky pórům nechá vyniknout přírodnímu dřevu, na první pohled nic nepoznáte.

 

Deska z přírodního kamene

Nejpoužívanějším materiálem na desku z přírodního kamene je žula, křemenec a rula. Tyto materiály jsou dobré na údržbu a odolnější než-li mramor. Ten má tendenci nasakovat do sebe vlhko, je to kvůli pórům, které tomu nahrávají. Proto tento materiál vidíme spíše v koupelnách.

Můžeme sem přiřadit i vápenec, který snižuje praktičnost v celkovém využívání pracovní desky. Nejsou vůbec tvrdé o proti rule, žule a křemenci. Při větším nárazu a nevhodném používání kuchyňských pomocníků se stane, že desku z mramoru a vápence poškodíte.

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

Podle čeho si vybrat kuchyňskou desku? (první část)

 

Chystáte se koupit kuchyňskou linku, ale nevíte jakou desku na ní použít? Proto se vám budeme snažit přiblížit, jaké druhy jsou, a jak jsou praktické. Prvním vaším přáním asi bude, aby její životnost byla dlouhá, dalším faktorem bude její vzhled, protože by měla ladit s celou kuchyňskou linkou. Třetím by mohla by být její údržba, jenž by vám neměla zabrat hodně času, kdybyste ji čistili kartáčkem, protože se nečistoty zažraly.

Kuchyňská linka by neměla být zdraví škodlivá, při odkládaní potravin, kdy by mohla vylučovat látky nevhodné ke konzumování. Nechtěné jsou i póry, což zjistíte při válení těsta, nebo u přípravy masa. Z těchto surovin můžou nějaké ty částečky ulpět ve spárách a bakterie se pak jen hemží. Dobré není ani to, když máme na kuchyňské lince moc spár, neboť je to rej pro mikroorganismy, které v těchto spárách vznikají, protože se zde ukládá nečistota z vaření a z práce s jídlem celkově. Zrníčka, semínka, koření, ale i nečistota třeba z brambor, mrkve…

 

Jaké máme možnosti

Věřte nebo nevěřte, ale jak jde doba, tak nám stále poskytuje nové a nové vymoženosti. Není jak za našich babiček, které pracovaly na stolech a žádnou kuchyňskou desku neměly. Prostě si musely vystačit s tím, co měly. Je možné, že v jejich době nějaká kuchyňská linka byla, ale neměly výběr materiálu na kuchyňskou desku, neřešilo se to.

Dnes vám nabídnou všechny různé druhy kuchyňských desek. Jsou betonové, mramorové, masivní, s laminátovým povrchem, kdy se deska skládá z dřevotřísky, dále jsou vyrobené ze skla či keramické a nesmí nám tu chybět ani nerezové.

Než-li začnete s výběrem pracovní desky, rozmyslete se, jaký druh materiálu budou nebo mají vaše spotřebiče, jaký design bude vaše kuchyň celkově mít. Je to proto, abyste vybrali ten nejvhodnější materiál, ze kterého bude deska vyrobena, neboť by vám mohla hatit celkový pohled na vaši kuchyň.

 

Co vše má pracovní deska snést

Nehoda se může kdykoliv stát, proto by pracovní deska měla přetrpět chemické přípravky a mechanické poškození. Při práci s horkými hrnci se stane, že je položíte na desku, neboť máte málo místa na sporáku či potřebujete stabilnější postavení. Tak by deska měla odolávat vyšším teplotám. Její úklid by měl být snadný.

Když budete dodržovat tyto specifika, určitě váš výběr pracovní desky bude ten nejlepší. Jen nezapomeňte ani na jeden. Každé plus se počítá.

Pořizování nové kuchyně (druhá část)

Pořizování nové kuchyně (druhá část)

Nyní jsou na řadě varné desky a sporáky. Opět sporáky mohou být na plyn či na elektriku.

Některé rodiny s dětmi dávají přednost spíše elektrickému, protože není žádný plamen. Oproti němu je na plynovém rychlejší příprava. Klasický sporák má dva střední hořáky, jeden malý a jeden velký, pro různé velikosti hrnců.

Varné desky jsou indukční, elektrické, keramické. Sklo-keramické desky mají rovný povrch, dodávají lince pěkný vzhled, ale na plynové nemají, neboť jsou pomalejší ve vaření a hlad nepočká.

Pokud vám nevadí větší investice, tak byste mohli jít do indukční desky, která dává teplo na dno hrnce a ani o píď dál. Proto ohřeje to co má, a nikoliv ještě i vzduch, kterým se asi nenajíte. Zapotřebí je k tomu speciálních hrnců i pánví, jenž jsou vyrobeny z feromagnetického materiálu, a ten jediný se nechá ohřát na této desce.

Patříte mezi ty, co mají rádi vůni připravovaného jídla v celé kuchyni? Jenže jsou tu i tací, kteří toto aroma moc nemusí, a nejsou spokojené někdy i sami kuchařinky. Pokud k nim tedy patříte, do skupiny která páry a pachy z vaření nemusíte, pořiďte si digestoř. Máme na výběr ze dvou typů, což je recirkulační a odtahová.

Mohou být ze skla, z kartáčované oceli, dále jsou teleskopické, jenž jsou výsuvné. Jejich místo je mezi skříňkami.

Dbát by se mělo na velikosti místnosti, podle toho se vybírá typ digestoře. Většinou se dává poblíž vnější zdi nad sporákem, tady je její funkce nejúčinější. Dobrá schovka je i pod skříňkou, kde není moc na očích, ale ne pod skříňkou, která je postavena na kuchyňské podlaze, tady by brala asi jen výpary z noh. Jestliže chcete nechat vyniknout jejímu vzhledu, je tu možnost ostrůvkové nebo komínkové digestoře.

A jak je to s chladničky a mrazničkou? Také mohou krásně splynout s kuchyňskou linkou. Jsou někdy tak nenápadné, že vypadají jako skříňka, která je součástí kuchyně. Nejdříve byste měli mít odhad, s jakou kapacitou chladničku potřebujete, samozřejmě i mrazničku. Úsporné nejsou na zmar. Ledničku je nejlepší dát tak, abyste se při brání potravin, nemuseli ohýbat, takže jí nedávejte s úrovní se spodními kuchyňskými skříňkami. Nejvíce používané jsou kombinované ledničky, chladnička s mrazákem.

Dalším kandidátem pro vestavěný kuchyňský spotřebič je mikrovlnka. Je spousta velikostí a rozlišují se podle funkcí, které mají. Jako například, mající gril i pečící funkci. Každého potěší, když je zapotřebí rychlé ohřátí jídla.

Nemáte rádi mytí nádobí? Tak to by vám neměla chybět vestavěná myčka. Máte početnější rodinku? Jestli ano, tak čím širší, tím se do ní vleze více nádobí. Pokavaď si potrpíte, aby nádobí bylo perfektně umyté, tak by nemělo chybět turbo-termické sušení, na sklenkách nebude žádná stopa po skvrnkách z kapek po umytí poté, co proběhne vysušení. A jak jinak, než že vám ušetří platbu za vodu a za elektřinu.

Pořizování nové kuchyně (první část)

Pořizování nové kuchyně (první část)

První část

Máte naplánovanou rekonstrukci kuchyně, nebo si teprve chcete nějakou vyplnit kuchyňskými spotřebiči? Na co byste se měli nejprve zahledět je spotřeba kuchyňských spotřebičů. Což zahrnuje vodu, plyn a elektřinu.

Doba nám přináší však moderní řešení s umístěním spotřebičů, abychom měli více místa pro pohyb v kuchyni. Jaké je to řešení? Spotřebiče se dají vestavět do kuchyňské linky, tak nezaberou tolik místa. Vše je tak přehledné, nehlučné s dostatkem místa. Mnoho rodin je volí jen proto, že jsou bezpečné pro děti.

Nové technologie nám umožňují snadnější práci, a tak nemusíme trávit tolik času v kuchyni. A vcelku ten design vypadá skvěle. Vaření netrvá dlouho a určité kuchyňské stroje umí upozornit, když je jídlo hotové, či upozorní, když jsme nezavřeli dvířka. Ten kdo často zapomíná, tak se nemusí tolik bát, spotřebič se sám připomene. Při umývaní si nemusíme vůbec namočit ruce, jelikož myčka umyje nádobí za nás.

Rozebereme si troubu, kterou můžeme dát pod pracovní desku nebo pod varnou desku. Také si jí můžeme nechat vestavět do výšky, při které se nemusíme ohýbat. Je pravda, že cena takové trouby je vyšší.

Trouba s varnou deskou mohou být kombinované. Jako například trouba plynová a deska připojená na elektřinu. Máme opět z čeho vybírat. Jestli jste početnější rodina, je lepší koupit větší troubu, protože nemusíte vařit určité jídlo na dvakrát.

Můžete si vybrat ze čtyř typů. Těmi jsou parní, víceúčelová, elektrická a horkovzdušná. Máte mezi čím rozmýšlet.

Jak jsou na tom parní trouby? První slovíčko vypovídá za vše. Samozřejmě jak jinak než v páře. Tudíž zdraví nadevše. Nějaká ta úspora se určitě také najde, skoro o 50%. Což je o polovinu, než u typické trouby. Pomáhat zde může i tlak, ale není tomu tak vždy. Hotové jídlo připravené v této troubě, vypadá skvěle.

Co si však představit pod pojmem víceúčelová? Samo slovo už o sobě říká, že trouba neumí jen jedinou věc, ale několik. Třeba rozmrazit na kost zmrzlé kuře, pak ho i u griluje, nebo dokřupava upeče Není vyjímkou, že mají možnost uvařit jídlo v páře pro ty, co vaří zdravě, nebo nemusejí mastná jídla. Další vymožeností, kterou mohou oplývat je samočistící funkce, takže se sama umyje. No, není to perfektní, jak nám taková trouba ušetří špinění rukou?

Elektronické trouby hřejí ze shora i zdola, proto nejlepší umístění pro pekáč je uprostřed. Přivádět teplý vzduch do celého prostoru trouby, umí horkovzdušná trouba, a šetří tak vaše peníze. Proto aby mohl teplý vzduch procházet stejnou mírou, k tomu dopomáhá ventilátor.

Podle čeho vybírat dřez

Podle čeho vybírat dřez

První část

Pokazil se vám starý dřez nebo chcete jen starý vyměnit za nový? Podle čeho ale vybírat, aby nám nějakou tu dobu vydržel?

Určitě byste se měli zaměřit na materiál. Materiál by měl vydržet vlhko a mokro, při odkapávání nádobí, jestliže chcete dřez s odkapávačem i bez něho. Nesmí být viditelná žádná rez ani náznak. Špatnou věcí nemusí být také prostor pro krájení zeleniny, masa spojený s dřezem, tudíž odolný proti zátěži. Je pravda, že dřez používáme každý den. Proto opotřebovávání je stálé.

Každičká hospodyňka může být ráda, pokud má takového pomocníka. Dřez nechybí už snad v žádné rodině, i když za našich babiček tomu bylo někdy jinak a vodu si musely nosit v kýblu, aby si omyly zeleninu či jiné potraviny na vaření. Než začaly umývat nádobí, tak si vodu nejdříve musely na kamnech ohřát, a pak teprve mohly začít. Ale je to v tom, že v každém domě neměli přívod vody. Dnes už to problém není, a tak nám to také šetří námahu a čas.

Vraťme se však zpět do přítomnosti. Co každý udělá, než si koupí dřez? Koukne do nějakého obchodu, třeba i na internetu, jenž nám tuto možnost poskytuje. Co první uvidíme? Tvary, velikosti a ze všeho nejdůležitější, popis z jakého materiálu se dřez vyrábí, případně do jaké kuchyňské linky se hodí. O tom jsme se již zmiňovali, že je to první faktor, který je rozhodující pro koupi námi vybraného zboží.

Nerezový dřez

Nejtradičnějším materiálem, který lze vidět nejvíce je dřez vyrobený z nerezu. Byl to hit, který měl oprávněné výhody. Nerezový dřez můžete dát skoro do každé kuchyně, aniž by vám zhatila váš výběr materiálu a typu kuchyňské linky, proto se hodí skoro k jakékoliv kuchyni. Taktéž nerezový je odolnější o proti keramickým, takže vám jen tak nepraskne, protože tento materiál docela dobře pruží. A co rez? Už jeho název vypovídá o tom, že kterákoliv rez nemá tady žádné oprávnění, ukázat se vám na očích.

Vytknout nerezovému dřezu můžeme jen dvě věci, viditelné malé škrábance a ve vyschlém lze spatřit stopy po kapkách. Někdo nad tím mávne jen rukou, ale jsou tu tací, jenž jim tyto stopy po kapičkách uschlé vody budou hodně vadit. Avšak i tento problém se dá vyřešit, a to tím, že zakoupíte nerez s mikrostrukturou a je po starostech. Nerez si můžete zakoupit v hladkém či matném provedení.

Kuchyně

Kuchyně

 

Kuchyně je nezbytnou součástí každého garsonky, bytu či domu. Stala se plnohodnotnou součástí našeho každodenního života. Trávíme v ní vedle koupelny nejvíce času, a proto tuto část bytu zařizujeme mezi prvními, nejlépe moderně a užitečně. Stává se většinou středobodem obytného prostoru a nejde už jen o pouhou pracovní místnost, jako tomu bylo za našich babiček. Bez kuchyně se nedá jednoduše žít.

Situace se zcela změnila. Kuchyně se společně s jídelním koutem stává většinou součástí obývacího pokoje. Utváří se tak plnohodnotný obytný prostor, který je velmi moderní a praktický. Jak míry, tak i rozmístění jednotlivého zařízení by měli splňovat veškeré nároky na komfort při samotném používání kuchyně.

Kuchyně by měla poskytnout dostatek úložných prostor, což vyžaduje správné rozložení. To znamená, že byste měli mít nejvíce používané skřínky vždy při ruce. Nejlepší je mít pohromadě skřínky pro odkládání nádobí, koření či dochucovadel. Dozajista by měla kuchyň poskytovat i dostatek prostoru pro práci. Proto by neměl být problém protáhnout se mezi jídelním stolem a kuchyňskou linkou.

Každá kuchyňská linka by měla disponovat varným centrem, mycím centrem a přípravnou deskou. Samotné materiály do kuchyně vybíráme tak, aby byly jednoduché a snadné na údržbu. Měli by být samozřejmě také bezpečné. S tím souvisí i výběr spotřebičů. Před jejich výběrem je vhodné vše pečlivě změřit. V dnešní době se kuchyňské spotřebiče dají vestavět, ale i volně postavit.

Důležité je i kvalitní osvětlení. Při výběru svítidel musíte počítat s centrálním osvětlením na stropě a osvětlením nad pracovní plochou.

Na vědomí je třeba také vzít, že častými návštěvní kuchyně jsou děti. V této části obytného prostoru je pořád něco objevovat. Měli byste tedy věnovat pozornost jejich bezpečnosti a využít všechny dostupné možnosti, jak je chránit před úrazem. Zásuvky a dvířka se dají opatřit pojistkami a sporák bezpečnostním krytem. Čisticí prostředky je vhodné uzavřít do skřínky s pojistkou nebo je umístit na místo, kam běžně dítě nedosáhne.

Pokud toužíte po komfortu a pohodlí, nebojte se do kuchyně investovat více peněz. Nejen že bude vyhovovat Vašim potřebám, ale bude zaručena i její delší životnost.