Severské trendy u nás aneb srub a dřevěné podlahy

Severské trendy u nás aneb srub a dřevěné podlahy

Sdílejte

Severské trendy u nás aneb srub a dřevěné podlahy

Svět se díky neomezeným možnostem v cestování neustále zmenšuje. Ať je to rychlou dopravou, internetem a celkovým multikulturním pojetím. Proto se i u nás můžeme setkat s věcmi, na které bychom tu dříve rozhodně nenarazili. Konkrétně tu tak můžeme najít stále modernější stavby severského typu, které k nám geograficky nepatří. O co se vlastně jedná?

Chatka nebo chata?

Klasické chatky a chaty to mají již dávno za sebou. Teď letí moderní varianty, které jsme dříve nacházeli pouze v severských zemích. Konkrétně jsou to pak sruby a různé roubené domy. Jsou celé postavěné ze dřeva, často z kulatiny nebo rovnou se využívají celé kmeny, trámy či alespoň dřevěné obložení. Jejich vzhled se pak nápadně podobá stavbám například z Kanady nebo Švédska.

Autor obrázku: Tobias

Výhody těchto obydlí jsou pak vskutku jasné. Dřevěné stavby totiž perfektně izolují a tak v zimě, aniž bychom nějak extra museli topit, si zachovávají velmi příjemnou teplotu. Nelze také zapomenout na rychlost stavby, její elegantní vzhled, dále jsou leckdy i cenově přijatelnější než zděné stavby a samozřejmě pak nádherně voní. Obliba roste hlavně v horských oblastech. Dřevo tak zažívá opět boom po několika letech, kdy bylo spíše v útlumu. Tipem na koupi je pak dřevo woodmarket.eu/cz, kde lze mnohé dřevěné produkty za příjemné ceny snadno pořídit.

Stavba svépomocí nebo od profesionálů?

Ačkoliv se zdá, že srub, dřevěné podlahy, malou chatku nebo přístřešek si postaví každý svépomocí sám, není to pravda. Dřevěné materiály se chovají jinak, než klasický kov nebo zdivo a pokud nemáme se dřevem velké zkušenosti, rozhodně se stavba svépomocí nedoporučuje. Uvědomme si, že by se nám pak mohla samotná stavba značně prodražit a další úpravy a opravy by mohly zkomplikovat nejen finanční rozpočet.

Dřevo se opět vrací do našeho života. Může za to i snižující se cena, díky které je dřevo dostupné pro každého. Samozřejmě, že velký dřevěný srub nebude stát jen pár tisíc, ale lze v něm i trvale bydlet a jedná se o pěknou stavbu. Pokud vás zajímá dřevo, ale například i palubky, více info najdete tady. Zkuste si navrátit kus přírody zpět do domova.

 

Rate this post
Sdílejte