Jak zařídit dětský pokojíček

Jak zařídit dětský pokojíček

Sdílejte

Jak zařídit dětský pokojíček

Zařízení pokojíčku by mělo odpovídat osobnosti dítěte. Mělo by obsahovat místo k lenošení, pro hraní a taky pro učení. Měl by mít i dostatek úložných prostor. Při zařizování pokojíčku bychom se měli řídit i přáním dítěte. Jak se vyvíjí, tak se budou vyvíjet i jeho představy o bydlení. Každé dítě má svůj sen, jak by měl jeho ideální pokojíček vypadat…

Bezpečnost, funkčnost i hezký design nábytku

Autor obrázku: Oyvind Solstad

Hlavním kritériem při výběru nábytku je bezpečnost. Druhé pravidlo je, že jednotlivé kusy musí být zároveň i funkční. Uvědomme si, že děti se k nábytku nechovají velmi hezky, tak hrozí, že dojde k ulomení dvířek nebo k vytržení šuplíku či jiným nehodám. Proto musíme věnovat pozornost dobrému zpracování nábytku. Všímejme si i ostrých hran a nezačištěných okrajů, úchytů a šroubů, které trčí a mohou způsobit zranění. Nábytek by měl být taky upevněn tak, aby se nemohl zřítit na dítě.

Velmi nábytku prospějí různé dekorativní prvky, ať už je to v podobě barevného provední, zajímavého kapsáře, nebo barevných tapet, které by měly být ideálně omyvatelné a sloupnutelné.

Výmalba stěn a pestré dekorace

Pokud zvolíme univerzální barvy stěn, pak si můžeme být jistí, že nám vydrží několik let – jedná se o bílou, šedou, vanilkovou. Tyto se dobře kombinují s výraznými barvami, jako je například růžová, zelenkově hrášková či oranžová. Neutrální barvy nejsou jen nadčasové, ale zároveň jsou i praktické, protože se dobře přetírají. Mezi trendy barvy patří i hrášková, limetkově zelená či sytě fialová.

Když máme malé dítě, pak je v pokojíčku dekorace krtečka, popové či rockové skupiny, princezny. Tyto dekorace mohou být ve formě obrázků, samolepek, tapet či součástí osvětlení nebo koberců. Zároveň jdou snadno nahradit za nové dekory aniž bychom příliš zasahovali do samotné struktury či dispozic pokojíčku.

Na co si naopak máme dávat pozor?

Autor obrázku: Phil Manker

Když pořizujeme postele ve velikosti 160 centimetrů a taktéž pracovní stoly o výšce 60 centimetrů, pak se budou hodit menším dtem, ale ty z nich za chvíli vyrostou a musíme kupovat nové věci. Jakmile děti vyrostou z dětské postýlky, pak by měly mít zrovna postel o délce 220 cm. Pro pracovní stoly a židle platí jiné pravidlo: kupujme věci, které jsou výškově nastavitelné, aby mohly růst s dětmi až do jejich dospělého věku.

Dalším chybným krokem mohou být velké dekorace postaviček, které zrovna děti obdivují. Nemusíme kupovat postel ve stylu „A je to…!“, protože za dva roky se dítěti může přestat líbit a budeme muset kupovat nový kus nábytku, proto je dobré volit neutrální styl, který vydrží dlouhá léta. Jako doplňky může zvolit již zmiňované samolepky, tapety a koberce.

Jako dekor můžeme vybrat bílé lamino, které se dá hezky omýt a nepůsobí zbytečně usedle a těžce. Taky se dá snaděněji sladit s barvami na stěnách a doplňky.

Dostatek místa a úložných prostor

Také děti potřebují úložné prostory, proto musí být v pokojíčku police na hračky a knihy, skříně na hračky a oblečení, zásuvky na školní věci, šatní skříň. Ideální je vestavěná skříň, do které se všechno schová. A také nezapomínejme na herní prvky, jako jsou skuzavky z postle, houpačky či sítě na lezení. Přece jen je to prostor, který bude dítě využívat k tomu, aby si tu mohlo hrát a mělo radost.

Není vhodné dávat dítěti do pokojíčku televizi, děti se stejně dívají na televizi až moc. Kdybchom jim dali televizor ještě do jejich pokoje, pak bychom zcela ztratili kontrolu, jak douho a na co se vlastně dívají.

Když nakupujeme nábytek do dětského pokojíku, nejprve se snažíme získat co nejvíce informací a všímáme si následujících vlastností:

  • Materiál do dětských pokojů má lahodit oku, proto volíme laminát či dýhu, které nabízejí velkou škálu barev.
  • Zpracování je pro děti často důležitější než materiál. Nikde nesmí nic trčet.
  • Výborné je myslet i na to, aby byl nábytek variabilní. Pokud se dá přebalovací pult přeměnit na komodu tak, aby rost spolu s dítětem, pak to ušetří hodně peněz.
Rate this post
Sdílejte