Přítel anebo nepřítel? Jmelí zvládá obojí. Oprostěte od něj vaše stromy.

Přítel anebo nepřítel? Jmelí zvládá obojí. Oprostěte od něj vaše stromy.

Sdílejte

Když se pořádně rozhlédnete kolem sebe, tak si rozhodně všimnete, že spousta stromů je obklopená jmelím. Někteří to vnímají jako velkou výhodu, protože jmelí má mnoho pozitivních vlastností, avšak už ve škole nás učili, že jmelí je cizopasníkem našich stromů. 

Naše stromy trpí

Vzhledem k tomu, že se jmelí živí na našich stromech, tak jim ubírá mnoho energie, a pak není divu, že jsou stromy méně úrodné a povadlé. Avšak daleko větším problémem je, že tento keřík zahustí celou korunu, což způsobuje lepší příležitost pro výskyt různých chorob. Můžeme na stromech pozorovat strupovitost, hnilobu a také se nemoci mohou projevit na samotném plodu, což není nic příjemného, a proto je lepší jmelí vyhubit.

Jmelí musí ze stromů pryč

Pravdou je, že odstranit tohoto cizopasníka není nic jednoduchého, protože tento plevel se velice dobře rozvíjí a rozmnožuje a bohužel na něj neexistuje žádný postřik či jiný prostředek, který by jej vyhubil. Jediným řešením, jak se zbavit jmelí je sledovat své stromy a pokud uvidíme, že se na nich objevilo jmelí, tak ještě mladou rostlinku odtrhnout a vyhodit, což samozřejmě zabere spoustu času a trpělivosti. Avšak existují i společnosti, které vám jmelí odstraní sami a rádi, protože dnes je poměrně dost lidí, kteří díky jmelí podnikají, a tak jim nebude vadit, když bude mít nějaké navíc. Ovšem to musíte mít správný kontakt anebo štěstí, abyste na tyto osoby natrefili.

Jmelí patří k Vánocům

Pokud jste se slovíčku podnikání spojené se jmelím divili, tak jedinou vysvětlivkou jsou Vánoce, protože právě jmelí je velmi oblíbenou vánoční dekorací. Často se stříká různými barvami, zejména zlatou a stříbrnou a ženy je věší na dveře, ale tak si jmelím zdobí vánoční věnce a podobně. Údajně má i jmelí svou legendu spojenou s náboženstvím, protože Josef z tohoto stromu vytvořit kolébku pro svého syna, později byl sám Ježíš ukřižován na kříži z tohoto stromů a právě to je důvodem, proč se ze stromu staly jen malé keříky, které jsou odkázány na život jiných stromů.  Možná si jmelím i proto zdobíme na Vánoce své domy.

Zázraky přírody

Jmelí je opravdu výjimečná rostlina. Může nám velmi vadit, když narušuje naše stromy a jejich plody a přitom jej nikdy nebudeme chtít vyhubit úplně, protože jmelí je hojně využíváno i v medicíně. Využívá se například jako látka, která napomáhá při vysokém tlaku či proti revmatu a štítné žlázy. A mnoho odborníků také tvrdí, že vám jmelí může pomoci při nádorovém onemocnění, tedy vám pomůže lépe snášet boj s rakovinou, což je obrovské kouzlo. A dokonce jej najdeme i v kosmetice, zejména pokud se jedná o šampóny, protože údajně má blahodárný vliv na lupy, což ocení nejen ženy, ale hlavně muži.

 

Je velice těžké určit, zda je jmelí našim přítelem či nepřítelem. Nechceme jej na stromě, ale jsme rádi, když ho najdeme ve své medikaci.

Rate this post
Sdílejte