Postel

Postel

Sdílejte

Postel

 

Každý ji milujeme a každý v ní trávíme nejvíce času. Ano řeč je o posteli! Věrný přítel, který, když přijdeme domů, stojí na svém místě. V posteli nejen spíme, ale i relaxujeme. Strávíme v ní více než jednu třetinu svého života. Nejdůležitější je proto její výběr. Měli bychom se v ní cítit skvěle a příjemně si v ní odpočinout. Jednoduše kvalitní spatní, nastartuje kvalitní den.

Již v pravěku věděli, že není zrovna příjemné spát na holé zemi. První lidi můžeme tedy považovat za první vynálezce primitivní postele. Ze začátku si vystlávali podlahy suchou trávou, která částečně izolovala chlad od země. Posléze se začala suchá tráva nahrazovat lepšími a trvalejšími látkami. Pravěcí lidé začali používat zvířecí kůže, které byly navíc lepším výborným izolantem před chladem od země.

Největší převrat ve výrobě postelí přišel ve středověku. Pohybujeme v období, kdy se rozvíjela první města a říše. Zmínit můžeme například Mezopotámii a Egypt. Už před 3000 lety před naším letopočtem používali zkušení řemeslníci dodnes známé spojovací materiály, kterými byly například čepy nebo svlaky. V antickém Řecku dovedli postel k dokonalosti. Rozšíření železa umožnilo vytvářet nejrůznější nástroje, tedy i postele. Lůžko, do kterého se tehdejší vládci odebírali, se stalo nezbytnou součástí všedního dne.

Dnešní postele jsou vyráběny z nejrůznějších materiálů. Nejčastěji používané je dřevo a ocel. Běžná postel se skládá z bočnic a čel, na nichž se umisťuje rošt nesoucí matraci. I matrace jsou z nejrůznějších materiálů. Dnes se vyrábějí matrace pérové, pěnové či nafukovací gumové. Typickým rozměrem pro postel je nabízená velikost 90×200 cm. Nabízejí se i jiné šířky v rozměrech 80, 140, 160 nebo 180 cm. Toužíte-li po větší a prostornější posteli, pak si ji můžete nechat vytvořit na zakázku podle svých představ.

Místo pod postelí bývá často využíváno jako úložný prostor. Tomu by však být nemělo už z hlediska odvětrávání. Pod matrací je rošt nebo prodyšná deska, která umožňuje proudění vzduchu. Ten během spánku odvádí z matrace nadměrnou vlhkost. Proto by měla být horní plocha matrace umístěna alespoň ve výšce 45 cm. Existují i speciální postele, které jsou určeny do nemocnic nebo do domovů pro seniory. Mají větší výšku ložné plochy a možnost polohování postele.

Nebojte se nad výběrem postele strávit více času. Spokojenost a pohodlí je na prvním místě!

Rate this post
Sdílejte