Jak se starat o dřevěný nábytek? (druhá část)

Jak se starat o dřevěný nábytek? (druhá část)

Sdílejte

Jak se starat o dřevěný nábytek?

Druhá část

Jak se starat o nábytek z masivu

Jak už jsme se zmiňovali, tak nejlepším doktorem je přírodní olej, který by vám měl poskytnout prodávající v obchodě s tímto nábytkem, nebo si ho zakoupit od firmy, jenž se tímto zabývá. Olejem potřete celé dřevo z masivu, ale pozor, měla by to být určitá vrstva, neboť malý nátěr nemusí být dostačující a větším si ho plýtváte. Poté necháte, aby dřevo tento olej do sebe pěkně vsákl. Na zbylý olej stačí vzít hadřík a setřít s ním všechen přebytek.

Jak často

Nanášení oleje záleží na tom, jak často nábytek je použit a na co využíván. Tudíž jaké nároky musí splňovat. Podle toho je nutné o něho pečovat. Pokud je péče pravidelná, nemusíte se bát, že by vám to zabralo vždy hodně času. Pakliže omylem vylijete třeba na stůl z masivu vodu, je dobré okamžité setření do sucha. Při vašem pravidelném ošetřování se nemusíte obávat, že by jste touto nehodou zapříčinili jeho zničení, proto aby se předešlo vaším obavám, je opravdu dobré se dobře starat a o váš nábytek z masivu.

Jestliže máte šikovné děti, které sem tam čmárnou na stůl, nezkoušejte tyto tahy propiskou či fixou čistit všelijakými čistícími přípravky ani brusným papírem. Na tyto situace je speciální houbička, která brousí. Dá se pořídit v sadě s přípravky na nábytek z masivu. Brusnou houbičkou se dají nečistoty krásně odstranit. Nemusíte se obávat, ani takové špíny, jenž lpí na povrchu masivu již déle, taktéž tento problém vyřeší tato speciální houbička. Ale nezapomínejte, že po tomto očištění těchto míst je nutné je zase natřít olejíčkem, aby bylo zase chráněno.

Věděli jste, že když do masivu nechtěně uděláte malou promáčklinu, třeba nějakým tupým předmětem, tak že si ho můžete zpravit sami? Houbičku tentokrát však nepoužijete. Uděláte to tím, že místo pomocí páry napaříte, čím jiným než žehličkou, má totiž tendenci promáčknutý povrch vrátit zpět. Pak opět na místo, které bylo poškozené naneste speciální olej.

Pokavaď se vám stane větší nehoda, při které vznikne větší díra nebo rýha, pak brusná houbička pomoct nemusí, je lepší si to nechat zpravit odborníkem, ten bude vědět, co a jak udělat, aby napravil škodu.

Přesný jednoduchý postup

Jako první krok pro pečování o dřevo z masivu je utřít ho hadříkem proti prachu, a tak se zbavit všeho, co by mohlo na povrchu být, pakliže to jsou skvrnky od zaschlého bonbónu či pití, tak hadřík navlhčete. Pak si celý kus nábytku prohlédněte, jestli nejsou někde nějaké promáčknutí nebo malé rýhy, které odstraníte párou a brusnou houbičkou. Až si jste jisti, že už máte všechny bývalé nehody opravené, naneste přírodní olej a dobře rozetřete, a nechte působit. U lakovaného použijete leštící sprej. Už máte hotovo? Ještě je tu poslední věc, a to je vosk, kterým celý nábytek potřete a máte kompletní ošetření.

Je ještě přípravek, jenž vám zamaskuje malé rýhy a drobné poškrábání. Název tohoto skvělého pomocníka je opravný roztok, jenž má několik odstínů a při potřebě tmavší barvy nanesete štětečkem dvě vrstvy.

Rate this post
Sdílejte