Je libo korková či bambusová podlaha?

Je libo korková či bambusová podlaha?

Sdílejte

Je libo korková či bambusová podlaha?

Podlahy našich domovů a kanceláří tvoří téměř tolik plochy jako stěny, které nás obklopují. Stejně jako většina lidí volí zdravé barvy a přírodní materiály pro stěny u nich doma, tak se i zvyšuje počet nakupujících, kteří se rozhodnou pro přírodní materiály na podlahu, které jsou šetrné k životnímu prostředí, taktéž pro náš prostředí vnitřní i venkovní.

Proč dát přednost korkové nebo bambusové

Koberce z bambusu a korku se připojily k populární vlně, jako krásné, cenově dostupné a udržitelné podlahy, tudíž dobrou alternativou pro rodiny a firmy. Bambus je tráva, což je pro jeho sklizeň velmi udržitelným faktorem, která zraje v Asii sedm let. Po mletí, sušení a po dokončovacích pracích, je bambus tvrdší než teak, tvrdí prodejci ekologických podlah.

Vlastnosti

Ale bestsellerem je korek teď. Je super-odolný, vodotěsný a bezúdržbový. Většina světového korku pochází ze stromů portugalských korkových dubů. Korek je stromová kůra, u niž se udržuje sklizeň asi jednou za deset let, a poté je zpracována do archů pro podlahové dlaždice. Většina korku se stále sklízí kvůli výrobě zátek lahví na víno. První použití korkové zátky v šampusu bylo slavným mnichem Domem Perignonem v 17. století.

Korkové podlahy byly oblíbené v Evropě více než 100 let, bylo to díky vlastnostem, což je odolnost a pěkný vzhled, a mohly být viděny v této zemi na mnoha prestižních místech, včetně kongresových knihoven. Korek je odolný, snadno se udržuje a je nehořlavý. Tato podlaha je také dobře izolovaná, antimikrobiální. Ne všechny bambusové podlahy jsou vytvořeny stejně. Typicky jsou prodávány prkna 3 nebo 6 stop dlouhé, čím delší prkna, tím mají tendenci být lepšími, vyrobeny z vyspělejších bambusových stébel. Také, většina bambusových podlah jsou pouze z pomleté uměle sušit, jejichž materiál obsahuje až 9-10% vlhkosti, která může dělat podlahy nespolehlivými pro suché podnebí. Nicméně, některé firmy dokáží uměle vysušit až 6-8%, což je více vhodné pro širokou škálu podnebí.

Kvalita není stejná u každého výrobce

Někteří výrobci používají nekvalitní lepidlo, které nemusí odolávat vodě a může obsahovat vysokou hladinu močoviny a formaldehydu, nebo těkavé organické sloučeniny, které mohou do vzduchu vypařovat plyny. Nejlepší výrobci používají evropská lepidla, které splňují nebo nepřekračují přísný evropský standard kvality vnitřního ovzduší.

Někdo by mohl mít velké obavy, že korková podlaha bude mít vzhled jako korková tabule. Ale jste na omylu. Je to krásná podlaha a může dobře ladit s barvami ve vaší kuchyni. Na škodu není ukázka toho, co korková podlaha umí, pokud prodejce vám její vlastnosti bude chtít ukázat. Jako třeba vylitý olej z mopedu přímo na korkovou podlahu, což by měl být náhled na její sílu, co snese. Co myslíte? Vsaje korková podlaha olej do sebe? Nikoliv, po utření můžete vidět, že žádná skvrna nezůstala pro vaše oko viděna.

Není tedy kvůli svým dobrým vlastnostem korková podlaha to jediné, co vám v domácnosti stále chybí? Tak neváhejte a šupky na nákup.

Rate this post
Sdílejte