Marmoleum: Nejedná se o babičku linolea

Marmoleum: Nejedná se o babičku linolea

Sdílejte

Marmoleum: Nejedná se o babičku linolea

Pamatujete si linoleum jako trvalý a nudný materiál, který se využíval na podlahy ve starší domech či bytech? V dnešní době bylo nahrazeno marmoleem. Už zde nejsou tak nudné barvy, ale jasná paleta, z které se dá vybírat s upravitelným povrchem. Ať už říkáte linoleum či marmoleum, budou vždy oba nejekologičtějšími a nejzdravějšími podlahovými krytinami na světě.

Výroba a uplatnění

Výrobní proces dnešního marmolea se od vynálezu linolea téměř nezměnil, což bylo v roce 1860 v Anglii. Po vynálezu tohoto materiálu bylo ihned jasné, že se nejvíce uplatní jako podlahová krytina v kuchyni a koupelně, protože je odolný vůči vodě a dobře se udržuje v čistotě. Tento materiál se uplatnil také na kuchyňské desky. Výrobci linolea nezměnili a neaktualizovali své návrhy na změnu vkusu a vinylové podlahy z PVC se staly populární v roce 1960 a poté v roce 1970.

Nejedná se o jednu barvu

Nyní marmoleum není fádní, poněvadž má duhovou paletu až se sty jasnými barvami, plusem k tomu jsou speciální vzory. Poměrně je její položení snadné, nejsou zapotřebí žádná toxická lepidla, marmoleum položíte na dlažbu i na fošny. Vzhledem k tomu barva nikdy nevybledne, zůstane stále jasná, neboť prochází skrz materiál.

Ekologické řešení

Pro mnohé ekologické spotřebitele je volba podlahy marmolea tím nejlepším řešením, protože je to materiál obnovitelný a přirozený. Hlavní složkou je lněný olej, který tak dává jméno linoleu. Lněný olej pochází ze lnu, což je snadno pěstovaná rostlina, z které se také vyrábí povlečení. Další složky jsou přírodní pigmenty – borovice, kalafuny, dřevěná moučka, často vyrobených z uzdržovaných sklizených borovic. Tato směs se zahřeje a putuje přes válce, v lisu se podlaha zmáčkne a poté se zavěsí. Žádné toxiny nejsou používány ani tvořeny při výrobním procesu. Nemusíte se bát ani toho, že při užívání linolea by se do vzduchu vypařovaly nežádoucí plyny, to opravdu nemusíte. Kromě použitých přírodních složek je marmoleum velmi zdravé, proto se využívá ve mnoha nemocnicích a v jiných zdravotních zařízeních. Materiál má unikátní antibakteriální vlastnosti, protože probíhající oxidace lněného oleje přirozeně potlačuje růst škodlivých mikroorganismů.

Dobré vlastnosti

Také se u marmolea vyskytují přirozeně anti-statické vlastnosti. Protože se statická elektřina nedostane na povrch, tak se nemůže prach udržet na linoleu, což je perfektní pro naše klima doma a prach nemá žádnou šanci. Výsledkem je, že roztoči tak prach neakumulují, tudíž je marmoleum vhodným kandidátem pro lidi s alergiemi, astmatem či s jinými dýchacími potížemi. Podlaha se lépe čistí, protože prach a nečistoty se neudrží na povrchu.

Marmoleum stále pracuje

Časem se marmoleum stane těžší a odolnější, neboť lněný olej stále pracuje a tvrdne. Přesto zůstává nezměněn a příjemný pro vaše chodidla. Někteří však mohou mít námitku, že je jim zima od noh při chůzi po této podlaze, ale i takový problém se dá vyřešit, že bude používán s podlahovým vytápěním. Pokračující oxidace a tvrdnutí povrchu způsobuje nažloutlou barvu. Ale nebojte se, i toto má své řešení. Když podlahu vystavíte na nějakou chvilku světlu, tak nažloutlá barva zmizí. Povrchová úprava může být užita po nebo předtím, než nažloutlá barva zmizí. Zatímco podlahy vyrobené z obnovitelných zdrojů korku, dřevin a bambusu, je obtížné zjistit, jestli byly tyto dřeviny správně sklizeny. Taktéž někteří výrobci používají lepidla a chemická rozpouštědla, aby udrželi vrstvy dřeva u sebe. Proto se raději mnoho lidí obrací raději k marmoleu. Marmoleum nemá žádné špatné nežádoucí účinky, jak při výrobě, tak i při použití a stálému používání. Díky dlouhé životnosti nemusíte mít obavy s časté výměny podlahy.

Rate this post
Sdílejte