Čerpadla a zima

Čerpadla a zima

Sdílejte

čerpadla

Čerpadla a zima

Nejspíš je vám jasné, že cokoli co má co dočinění s vodou by mělo mít pro zimní období nějakou ochranu. Nejinak tomu je i u čerpadel. Voda totiž v zimě zamrzá, zvětšuje svůj objem a cokoli ji obsahuje, může v zimě popraskat. Jen si zkuste venku nechat kelímek s vodou, až udeří mínusové mrazy.

Čerpadla přitom používá obrovské množství lidí na zahradách, u rodinných domů i na chalupách. Z velké části jde o ponorná čerpadla, která využíváme k odčerpávání vody ze studny, nebo k vypouštění bazénu, k čerpání vody na zalévání nebo klidně k přívodu vody do chaty.
Jak tedy ale ochránit čerpadla před zkázonosným zimním strašákem? Prvním pravidlem je samozřejmě čerpadlo vypustit tak, aby neobsahovalo žádnou zbytkovou vodu. Některé čerpadla, ať už klasická ponorná, kalová čerpadla, nebo horizontální čerpadla jsou vybaveny odtokovým ventilem, kterým stačí vodu vypustit. Jinde je potřeba čerpadlo rozmontovat nebo vodu vysát.

U takových čerpadel nebo vodních zařízení, která nejdou vypustit ani jiným způsobem z nich dostat vodu je potřeba tato zařízení ochránit před mrazem. Často se k tomuto účelu používá polystyren, kterým se čerpadlo obalí, aby nepromrzlo. Zajímavou alternativou také bývá použití soli. Jak je známo, sůl zabraňuje zamrzání, proto se taky používá k posypu silnic.

Někdy se také do zbytkové vody, například v sifonech nebo v záchodových nádržích a mísách sype sůl, aby tato voda, kterou nejde vypustit nezamrzla. Pozor jen na korozi u kovových částí při použití tohoto triku. Sůl může kovové součásti čehokoli rozežrat, takže lze použít pouze na nekovové části.

Rate this post
Sdílejte