Zastřešení terasy nebo balkonu? Zkuste markýzu!

Zastřešení terasy nebo balkonu? Zkuste markýzu!

Sdílejte

Zastřešení terasy nebo balkonu? Zkuste markýzu!

Přemýšlíte nad tím, že si vytvoříte doma příjemné posezení? Tedy posezení na terase, balkoně nebo lodžii, kde budete trávit večer a když vás zastihne déšť, nezkazí vám tak vaši relaxaci a odpočinek. V tom případě jistě zamýšlíte i zastřešení. Klasické zastřešení s dřevěnou nebo kovovou konstrukcí je ale náročné a často i nevzhledné. Skvělou alternativou je markýza!

Autor obrázku: Sander Hoogendoorn

Jako v Itálii

Atmosféru slunného jihu Evropy si tak můžete vytvořit i doma. Markýzy jsou totiž nedílnou součástí právě života na jihu. Slouží jako ochrana před žhnoucím sluncem, ale zároveň jižany nepřekvapí ani prudký déšť. Nemluvě o estetické vlastnosti, která dům vylepšuje a dodává mu příjemné barvy.

Markýzy si našly velkou oblibu po celé Evropě a dokonce i u nás. Mnohé moderní novostavby se okny na jih nebo západ disponují pěknými markýzami. Slouží i jako okrasný prvek na celém objektu.

Druhy markýz

Markýzy bychom si mohli rozdělit na mechanicky ovládané a ovládané elektronicky. Markýzy venkovní mechanicky ovládané známe především. Jsou ovládány nejčastěji kličkou, kterou je jednoduše vyrolujeme nebo srolujeme. Jejich výhodou je jistě nižší pořizovací cena a levnější servis. Nejsme závislí na dodávkách elektrického proudu a můžeme je tak využít takřka kdekoliv.

Elektronicky ovládané markýzy jsou poměrně dražší. Jejich značnou výhodou je ale jednodušší ovládán, protože elektronika se v podstatě o vše postará. Je ale třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady. Vyplatí se tak taková markýza spíše u velkého zastřešení, jako je předzahrádka restaurace nebo obchodu.

Cena

Markýzy jsou díky své velké oblibě poměrně cenově výhodné a dostupné pro každého. Díky značné konkurenci na trhu máme nejen výběr za přijatelné ceny, ale i z rozličných druhů a barev. Klasické kazetové markýzy jsou otázkou několika tisíc korun. Je to levnější alternativa zastřešení a navíc nepotřebují téměř žádnou údržbu. Při nepříznivých povětrnostních podmínkách markýzy srolujeme a chráníme před poničením. Lze je i odmontovat a uklidit například do garáže. Uplatnění najdou takřka všude a jejich vlastnosti potěší každého.

Rate this post
Sdílejte