Na kvalitní život kvalitním spánkem!

Na kvalitní život kvalitním spánkem!

Sdílejte
Autor obrázku: Warren Noronha

Na kvalitní život kvalitním spánkem!

Spánek mnoho lidí velmi podceňuje a dokáže jej odbít jednou větou tak, že to co přes týden nenaspí, to doženou o víkendu. O spánku se ale také traduje mnoho polopravd a mýtů, které se nevědomky dotyčného podílejí na jeho zdravotním stavu, psychickém rozpoložení a také na celkové energetické bilanci celého těla. Ať je to klasický spánkový deficit, ale i samotné podmínky spánku.

Doženu to o víkendu…

Mezi jednu z nejčastějších nepravdivých informací ohledně spánku jistě patří hromadění spánkového deficitu. Tedy přes týden chodíme spát velmi pozdě, jsme nuceni vstávat do práce brzy a vymlouváme se na to, že to vše doženeme o víkendu. Bohužel, tak to nefunguje. Tělo si sice spánkový deficit pamatuje, sčítá jej a násobí, ale nelze jej dohnat jedním nebo dvěma delšími spánky.

Spánkový deficit není jediným rizikem, pro zdravý spánek jsou důležité i další aspekty. Jedním z nejdůležitějších faktorů jsou právě podmínky spánku. Měli bychom se snažit spát v klidné místnosti, neměla by být příliš přetopená, mělo by tam být ticho a pokud možno by tam neměla být ani televize. Hlavně bychom tam ale měli mít tmu a spát na kvalitní matraci.

Matrace a světlo

Kvalitní spánek rozhodně ovlivňuje i to, na čem vlastně ležíme. Většina z nás si ale tento fakt neuvědomuje a kvalitní matraci nemá. Klasické pružinové matrace mohou deformovat záda a vznikají nejen problémy se spánkem, ale i bolesti zad a problémy s páteří. Vhodné jsou tak kvalitní a luxusní matrace, které nabízejí různé zóny, mohou mít i funkci paměťového efektu nebo jsou protialergické anebo mají specifické vlastnosti podle přání klienta.

Samotný výběr matrace není nijak těžký, ale je dobré si nechat poradit odborníkem. Odborník zpravidla ví, jak vybrat matraci a nabídne nám tak produkty se specifickými vlastnostmi vhodné přímo pro nás.

Jak jsme si již uvedli, velký vliv na kvalitní spánek má i dostatek tmy. Jelikož je naše civilizace doslova zamořena světelným smogem, je těžké nastolit dobré podmínky pro spánek. Dbejte na kvalitní žaluzie a rolety. Nadbytek světla při spánku může vézt až ke vzniku rakoviny nedostatkem tvorby melaninu.

Rate this post
Sdílejte