Plynový kotel – hudba budoucnosti již dnes

Plynový kotel – hudba budoucnosti již dnes

Sdílejte

Plynový kotel – hudba budoucnosti již dnes

Plynový kotel Luna Comfort
Plynový kotel Luna Comfort

Přestože se s námi zima sotva rozloučila, již teď bychom se měli zamýšlet na způsobem vytápění na příští topnou sezonu. Právě teď je nejlepší doba jak pro rekonstrukce, kontroly, ale i obnovy kotlů a celého topného zařízení. Podívejme se na možnosti vytápění plynem, jeho výhody a cenovou dostupnost blíže.

Plyn je drahý, to se nevyplatí – kdeže!

Z celkového finančního pohledu se vytápění vyplatí dřevem. Dřevo je stále nejlevnější topnou surovinou. Ovšem je třeba se zamyslet na způsobem uskladnění, vyžaduje na to velké prostory, dřevo rychle hoří a je nutno i častěji přikládat. Nemluvě o nutnosti jej nasekat, vysušit a připravit.

Mnoho domácností za poslední roky přešly na plynové kotle. Toto vytápění nabízí absolutně největší pohodlnost a jednoduchost, jakou bychom v sektoru vytápění mohli najít. Díky svým minimálním potřebám v oblasti údržby, velké efektivnosti a jednoduchosti ovládání se jedná o skvělou alternativu k vytápění pevnými palivy. Největší poukazovanou nevýhodou je však finanční náročnost. Zemní plyn však zlevňuje a pravděpodobně se jeho cena dostane ještě na mnohem nižší cenovou relaci, než je nyní.

Druhy kotlů

Plynové kotle mají hned několik kategorií. Jedná se o závěsné plynové kotle, dále o stacionární a kondenzační plynové kotle. Pro běžné domácnosti je asi nejvýhodnější právě závěsná varianta? Proč? Podíváme-li se blíže, je to v podstatě kombinace výše uvedených alternativ, co se týče výhod. Tak, jako kondenzační kotel má velmi nízkou spotřebu plynu a jako stacionární se vyznačuje malými rozměry.

Nástěnný nebo závěsný plynový kotel můžeme kdekoliv zavěsit na stěnu. Díky svým malým rozměrům nezabírá zbytečně velké místo a je velmi skladný. Další jeho výhodou je jistě to, že lze použít kotel jak k vytápění, tak ale i k ohřevu teplé užitkové vody. Kotel se vyznačuje nízkou spotřebou plynu a často má i velmi pěkný líbivý design.

Pořizovací náklady takového kotle nejsou nijak moc vysoké a může si jej tak dovolit každá průměrná česká domácnost. Jsou málo poruchové a tak se můžete těšit na dlouhou a spolehlivou životnost.

Rate this post
Sdílejte