Připravte se na rekonstrukci bytového jádra

Připravte se na rekonstrukci bytového jádra

Sdílejte

Připravte se na rekonstrukci bytového jádra

koupelna před a po
koupelna před a po, Autor obrázku: Abigail Silvester

V panelákových bytech je nejčastějším impulzem k rekonstrukci stav koupelny. Umakartové jádro nevyhovuje dnešním požadavkům nejen po estetické stránce, ale i z hlediska hygienického a akustického. Nevyhovující je také elektroinstalace, která neodpovídá současným normám.

Rekonstrukce svépomocí či na klíč

Rekonstrukci lze provést svépomocí, či kombinací vlastní práce a najmutí řemeslníků na činnosti, na které si sami netroufáte. Celou akci také můžete svěřit odborníkům. Specializované firmy zajistí všechny práce od grafického návrhu a poradenství, přes samotnou stavbu až po závěrečný úklid. Firma zvládne rekonstrukci koupelny provést za 7-10 dní. Vrhnete-li se na přestavbu sami, vyjde vás koupelna levněji, ale pravděpodobně za cenu delšího času potřebného k dokončení prací. Pokud vás zajímá, jak to probíhá, podívejte se na fotogalerii rekonstrukce koupelny.

Nutnost stavebního povolení

Pokud při rekonstrukci zachováte původní dispozici a stěny nové koupelny budou mít přibližně stejnou hmotnost jako původní konstrukce jádra, není třeba žádat o stavební povolení. Pokud se rozhodnete koupelnu rozšířit například na úkor předsíně či chodbičky vedoucí do kuchyně, dochází k tzv. Změně v užívání části stavby. Pokud však při této dispoziční změně nezasáhnete do nosných konstrukcí, postačí na stavebním úřadě podat pouze ohlášení stavby.

O stavební povolení je třeba žádat, pokud dochází k větší rekonstrukci se změnami v dispozici bytu a zásahy do nosných zdí. Řada firem zabývajících se rekonstrukcemi koupelen nabízí zákazníkům i vyřízení všeho potřebného na stavebním úřadě.

Pracovní postup

Před započetím samostných prací je třeba důkladně promyslet, jaké změny budeme chtít provést. Zda a jak chcete změnit dispozici, jestli je pro vás výhodné spojit wc s koupelnou apod. Zároveň vyberte veškeré zařízení koupelny.

Někteří lidé volí nejrychlejší a nejlevnější formu proměny koupelny. Ta spočívá v obložení umakartového jádra sádrokartonem a následně dlaždičkami. Tento způsob může koupelnu povznést po stránce estetické, nevyřeší však časté problémy se zastaralou a mnohdy nebezpečnou elektroinstalací. Nedojde ani k odstranění umakartové konstrukce, v níž se často drží vlhkost, a proto je náchylná ke vzniku plísní. V případě kompletní rekonstrukce je třeba zpracovat projekt budoucí koupelny, stavební úřad po vás bude pravděpodobně požadovat i statický posudek.

Plánovanou rekonstrukci je také třeba nahlásit majiteli bytového domu, tedy společenství vlastníků, družstvu atp. A informovat obyvatele domu o termínu konání prací. Samotné práce započnou likvidací původního bytového jádra. Následuje vyzdění příček, nové rozvody vody, odpadů a elektřiny. Práce pokračují obložením koupelny a omítnutím zdí. V poslední řadě se instaluje sanita a koupelnový nábytek. Potom zbývá už jen koupelnu umýt, nablýskat a začít užívat.

Cena

Firem zaměřených na nové koupelny a rekonstrukce bytových jader najdete velké množství. Zkuste porovnat jejich cenové nabídky, ale nevybírejte výhradně podle ceny, vezměte v potaz také reference na jednotlivé firmy. Cenové nabídky za kompletní rekonstrukci koupelny na klíč se pohybují v rozmezí od cca 90 000 Kč, při speciálních požadavcích investora a luxusním zařízení koupelny se cena může vyšplhat až na 300 000 Kč. Nejběžněji však koupelnu na klíč pořídíte okolo 120 000 Kč. Při stavbě svépomocí lze náklady snížit i pod 80 000 Kč.

Autor: Lada Široká

Rate this post
Sdílejte