Zdravá kuchyně v domácích podmínkách

Zdravá kuchyně v domácích podmínkách

Sdílejte

Zdravá kuchyně v domácích podmínkách

Šnekový odšťavňovač
Šnekový odšťavňovač

Neustále se mluví o tom, jak je důležité žít kvalitně, zdravě, mít dostatek pohybu a tím se vyvarujeme obezitě, civilizačním chorobám a zdravotním problémům. Proti tomu samozřejmě nelze nijak diskutovat a nelze nic namítat. Měli bychom se však zamyslet nad tím, co udělat doma a co si pořídit do domácnosti, abychom takto mohli například denně upravovat svou stravu. Velmi oblíbenou kategorií ve výživě je tak konzumace čerstvých ovocných a zeleninových šťáv. Jaký si ale pořídit produkt do kuchyně a jaké jsou možnosti výroby tzv. fresh šťáv?

Robot, odšťavňovač nebo struhadlo

Pamatujete, jak se dříve dělala ovocná šťáva? Nastrouhat na co nejjemnější části, poté například hodit do bavlněné látky, uzavřít a mačkat nad miskou, kam kape šťáva? Malá účinnost, velká práce a samozřejmě nepořádek po celé kuchyni. Toto asi nebude správná cesta pro denní výrobu čerstvé šťávy.

Skvělým tipem do domácnosti tak může být kuchyňský robot. Ten má bohaté příslušenství, které obsahuje například i odšťavňovač. Je to spíše jen doplňková funkce, které často také není vhodná na dennodenní použití, ale v případě nouze se může hodit. Efektivita tu jistá je, ale nemůžeme například odšťavňovač tvrdé ovoce nebo zeleninu či jsou často průměry pro vhazovanou zeleninu nebo ovoce příliš malé a musíme vše nadrobno krájet.

Odšťavňovač jako součást kuchyně

Myslíme-li to se zdravou stravou vážně a čerstvé šťávy by měli být nedílnou součástí naší výživy, nelze doporučit nic jiného, než koupi odšťavňovače. A vybírejme hned z několika druhé. Klasický odšťavňovač za nízkou cenu, dražší s mnoha funkcemi a příslušenstvím nebo absolutní špička na trhu, tedy šnekový odšťavňovač.

Pokud si chceme občas udělat šťávu z hroznového vína, jablek nebo rajčat, stačí obyčejný odšťavňovač za nízkou cenu. Kdo si chce dělat pravidelně větší množství i z tvrdších druhů, měl by volit něco dražšího a kvalitnějšího. Již zmíněný šnekový odšťavňovač může být skvělou volbou i do jiných příprav potravin. Nedělají jim problémy ani výroby zmrzliny, dokážou vyrobit i některé druhy těstovin nebo lze odšťavňovač i problematické obilné trávy.

Rate this post
Sdílejte