Byt či dům?

Byt či dům?

Sdílejte

Byt či dům?

Spousta lidí, zejména rodin, spekuluje nad tím, jestli je lepší bydlet v bytě či v domě? Pro někoho v bytě, ale pro někoho zase naopak v domě …resp., všechno má své PRO a PROTI. A jelikož je pro mnohé z nás koupě domu či bytu celoživotní záležitostí, je potřeba si to pořádně rozmyslet.

Nesmíme zapomínat, že plánujeme-li rodinu, nemusí být byt tím nejlepším řešením. Koupě bytu není levnou záležitostí, zejména ve větších městech. Oproti tomu koupit dům někde na vesnici, která je třeba jenom 5km vzdálena od města, už je záležitostí mnohem levnější a to i přesto, že domy jsou větší, prostornější, mají půdy i sklepy a mnohdy i další stavení, jako je např. stodola či sklad dřeva. A největším plusem pro děti, ať už pro současné či budoucí, je to, že k domům v drtivé většině případů přiléhají i zahrady, kde si můžou děti hrát a Vy je tak můžete mít stále pod dozorem a jste-li pracovně vytížení, můžete na zahradě klidně i pracovat anebo relaxovat a při tom zvládnete i hlídání svých ratolestí.

Byt je oproti domu jistě méně náročnější na údržbu. Vytápění máte přes ústřední topení, a tak se nemusíte starat o zásoby dřeva či uhlí. V bytě se vlastně staráte jenom o vnitřek …utírání prachu, vytírání, luxování a máte pomalu po starostech, kdežto bydlíte-li v domě, je stále co na práci. Nejenom, že musíte vykonávat všechny domácí práce, jako v bytě, ale přibydou Vám k tomu i další povinnosti, a to nejenom v domě, jako je třeba starost o topení, ale i venku. Budete se muset starat o dvůr i o zahradu, či o další stavení, která přináleží k Vašemu domu. Samozřejmě, že není pravidlem, že máte či musíte mít u domu např. kůlnu, můžete mít klidně jenom dům a zahradu, ale zásoby dřeva na zimu někam uskladnit musíte tak či tak, takže Vám ani přesto tato povinnost neodpadne.

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že už práce kolem topení je nemalá. Je dobré si zásoby dřeva na zimu nadělat, dokud je venku hezky. Uznáte jistě sami, že v zimě, kdy je venku např. kolem 0°C, neradi vycházíme ven a ještě ke všemu, když bychom měli jít na několik hodin do lesa na dříví. Na jaře či v létě sice kvůli této činnosti přijdete o několik hezkých dní, které byste jistě dokázali strávit mnohem lépe, ale pokud už se jednou rozhodnete bydlet v domě, je to zkrátka potřeba. Neméně důležitá bude i starost o zahradu, která je zejména v létě především časově náročná, ale pokud máte rádi zahradničení, není co řešit. Nicméně, ať už máte zahradničení rádi či nikoliv, sekání trávníku je záležitostí, které se nezbavíte. Pokud totiž chcete, aby Váš trávník vypadal dobře, je potřeba ho jednou až dvakrát týdně posekat.

Závěrem …byt je pro lidi, nebo pro rodiny s dětmi, kteří mají přirozený odpor k práci, či jim zkrátka bydlení v bytě stačí. Naopak bydlení v domě ocení lidé, kteří mají rádi přírodu a klid. Sice je kolem domu stále nějaká práce, ale v závěru to vždycky stojí za to. Můžete se i čas od času zamyslet nad tím, co všechno už jste vykonali, např. stavba pergoly a pochválit se zato …třeba v bytě si pergolu jen tak nepostavíte.

Rate this post
Sdílejte